Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Április 03. 09:23, szombat | PR
Forrás: (x)

Hajpakolások otthon és mi az a DHT hormon?

Hajpakolások otthon és mi az a DHT hormon?

Az öregedési folyamatok nem csupán a bőrünket érintik, a hajunkon is lenyomatot hagynak. Ezért nem csak a bőrápolásunkban szükséges kialakítani egy napi rutint, hanem a hajápolásban is.

A hajunknak belső táplálásra és külső ápolásra van szüksége.Mivel a hajunknak tápanyagokra is szüksége van, így a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok rendszeres bevitelével sokan tehetünk a hajunk egészségéért. A következő tápanyagok rendszeres fogyasztásával a hajunk egészségtől fénylő és gyönyörű lesz: A-, C-, E-és B-vitaminok, cink, vas, folsav és fehérje.

A változások kora minden téren

A nők körülbelül negyvenéves koruktól sokféle változást megtapasztalnak. A változások a hajukat és érinti, hiszen a hajuk őszülni, vékonyodni és előfordulhat az, hogy ritkulni kezd. Ennek nem más az oka, minthogy egyre több hajszál úgynevezett nyugvó állapotba kerül. Ennek hormonális okai vannak, hiszen a menopauza közeledtével, csökken az ösztrogénszint a női szervezetben. Hajunk egészségéért mi magunk is sokat tehetünk, például az otthoni hajpakolás sokat segíthet.

Otthoni hajpakolások

Mintha nem lenne elég, hogy az öregedési folyamatok lenyomatot hagynak a hajunkon, más hajgonddal is meg kell küzdenünk. Manapság kevesen vannak azok, akiknek tökéletesen egészséges a fejbőrük és a hajkoronájuk. Sokan küzdenek száraz, töredezett hajjal, elvékonyodott, vagy zsíros, korpás hajjal. Egyeseknél bőrgyógyászati gondok is felüthetik a fejüket, amelyek még nagyobb gondoskodást és odafigyelést igényelnek.

Első lépésben el kell hagynunk minden olyan hajápoló terméket, amelyek káros vegyi anyagokat tartalmaznak. Ha komolyabb fejbőrgondjaink vannak, feltétlenül keressünk fel bőrgyógyászt, illetve az otthon elkészített hajpakolások is sokat segíthetnek a probléma orvoslásában. Mutatunk néhány könnyedén elkészíthető hajpakolást száraz, zsíros és korpás hajra, illetve hajhullásra.

Hajpakolás száraz hajra

Keverjünk össze egy kisebb érett avokádót, 2 evőkanál kókuszolajat és 2 evőkanál mézet. Vigyük fel a hajmaszkot a nedves hajunkra, majd húzzunk zuhanysapkát. Hagyjuk a hatóanyagokat legalább 20 percen keresztül hatni, majd a szokásos módon mossunk hajat. A kókuszolaj hidratáló hatásokkal rendelkezik, az avokádó tele van szuper tápanyagokkal, míg a méz a fejbőrt is egészségesen tarja és a hajat is táplálja egészen a gyökerektől a hajvégekig.

Hajpakolás zsíros hajra

Keverj össze egy tojássárgáját és fél citrom levét egy keverőtálban, majd vidd fel a hajadra a hajpakolást. Tegyél a fejedre zuhanysapkát és legalább 30 percig hagyd a hajadon a maszkot, majd moss hajat alaposan. A citromlé sok antioxidáns C-vitamint tartalmaz, amely alaposan megtisztítja a fejbőrt és „felszívja” a fejbőrről a fölösleges zsírt, a tojás pedig hajkondicionáló vitaminokban, fehérjékben és zsírsavakban gazdag.

Hajpakolás hajhullásra, korpásodásra, fejbőrtisztításra

Korpásodás, hajhullás ellen és fejbőrtisztításra is létezik egy csodás, DIY hajmaszk. Keverj össze egy evőkanál kókuszolajat, egy teáskanál fahéjat és 10 csepp rozmaring illóolajat. Masszírozd be ezzel a keverékkel a fejbőrödet. Hagyd hatni a fejbőrápoló maszkot legalább tíz percig, majd alaposan moss hajat. A kókuszolaj táplálja a hajszálakat, a fahéj fertőtlenít a fejbőrt, hiszen antimikrobiális hatással rendelkezik, míg a rozmaring illóolaj serkenti a hajnövekedést és meggátolja a hajhullást.

A hajhullás egyik oka

A hajhullás hátterében, sok esetben hormonális változások állnak. A DHT (dihidrotesztoszteron), a tesztoszteron rendkívül aktív formája. Nőknél ez a hormon, terhesség és menopauza alatt emelkedik meg. Ennek a hormonnak az emelkedett szintje, a nők esetében hajhullást és hajelvékonyodást okoz.

Az úgynevezett DHT gátlók vagy inhibitorok olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek segítenek blokkolni a testben és a fejbőrben a DHT hormon termelést okozó külső és belső tényezőket.

A leghatékonyabb DHT inhibitorok

Ebbe a csoportba tartozik a finasterid, azaz egy szájon át bevehető vényköteles gyógyszer. Ide sorolandó a minoxidil, amely perifériás értágítóként ismert, s mint ilyen, támogatja a haj növekedését. A biotin egészségesen tartja a hajat, megakadályozza a hajhullást és serkenti a haj növekedését. A tökmagolaj is egy sikeres DHT gátló, amely a haj növekedését segíti elő.

Hatékony DHT inhibitor még a koffein, amely támogatja a hajban a keratin előállítását, megnöveli a haj növekedési fázisát és fokozza a hajnövekedést. A B12- és B6-vitaminok pótolják a kihullott hajat, erősebbé és egészségesebbé varázsolják a hajszálakat, illetve javítják a fejbőr vérellátását.

A fotó forrása:
B-D-S Piotr Marcinski / Shutterstock.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.