Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Október 11. 07:19, csütörtök | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - ilusztráció: pixabay

Halálos áldozata is van a Michael hurrikán pusztításának Floridában

Halálos áldozata is van a Michael hurrikán pusztításának Floridában

Halálos áldozattal is járt a már csökkenő erejű, de változatlanul életveszélyes Michael hurrikán pusztítása Floridában - helyi idő szerint - szerdán.

A vihar 1-es erősségű hurrikánná gyengült, de nem lett kevésbé veszélyes: az esővíz és a tenger 4-5 méter magasra felkorbácsolt hullámai elárasztották Florida Mexikói-öböl mentén fekvő településeit, házak kerültek víz alá, a rendkívüli, helyenként óránként 250 kilométeres széllökések fákat csavartak ki. Panama Cityben egy kidőlő fa csapott agyon egy férfit. Az erős szél ugyanitt egy egész vasúti kocsit emelt a magasba és vágott a földhöz.

Floridában mintegy 500 ezren maradtak áramszolgáltatás nélkül.

Az állam nyugati partvidékén a repülőterek zárva maradtak. Rick Scott kormányzó közlése szerint 54 menedékhelyen mintegy 6700 emberről gondoskodnak, a hatóságok pedig folyamatosan arra figyelmeztetik az embereket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Az állam 6 megyéjében teljes, 3 megyéjében pedig részleges kijárási tilalmat vezettek be. A hurrikán szerdán éjjel Alabama és Georgia felé vette útját. Ebben a két államban, továbbá Észak-Karolinában szintén rendkívüli állapotot hirdettek.

A Fehér Ház közlése szerint Donald Trump elnök - miközben szerdán este Pennsylvaniában kampányolt - folyamatos kapcsolatban áll az államok kormányzóival.

A Miamiban lévő Országos Hurrikán Központ (NHC) előrejelzései szerint a hurrikán csütörtökön várhatóan ismét erősödik, de aztán trópusi viharrá "szelídülve" söpör végig az Egyesült Államok keleti partvidékén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése