Városlista
2021. október 26, kedd - Dömötör

Hírek

2021. Szeptember 07. 14:03, kedd | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Három azonos nevű képviselőjelölt verseng egy szentpétervári szavazókerületben

Három azonos nevű képviselőjelölt verseng egy szentpétervári szavazókerületben

Három jelölt verseng Borisz Visnyevszkij néven ugyanabban a választókerületben a szentpétervári törvényhozás egyik képviselői mandátumának elnyeréséért,

kettőjüket, akik kifejezetten a kampányra anyakönyveztették új nevüket, hétfőn visszalépésre szólította fel Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke.

Borisz Lazarevics Visnyevszkij jelenleg is az "északi főváros" képviselőtestületének ismert tagja a liberális Jabloko párt színeiben, aki harcba szállt az újraválasztásért. Meglepetésére kerületében két ugyanilyen nevű ember adta be iratait a szentpétervári választási bizottsághoz. Eltérés csak az apai nevükben volt: az egyik Gennagyijevics, a másik Ivanovics.

Korábban az egyik vetélytársat Alekszej Smeljovnak, a másikat Viktor Bikovnak hívták. A két konkurens emellett, hogy a választókat még jobban összezavarja, az eredeti Visnyevszkijéhez hasonló őszes szakállt növesztett és a frizuráját is hasonlóan ritkás-rövidre alakíttatta a választási plakáthoz készített fotóján.

Bikovról a Novaja Gazeta című független lap kiderítette, hogy 2009 óta igazi pártszédelgőként több politikai erő képviseletében volt képviselő vagy alacsonyabb beosztású tisztségviselő. A jelenlegi kampányban eddig azzal tüntette ki magát, hogy vissza akarta léptetni az eredeti Visnyevszkijt azon a címen, hogy együttműködött Alekszej Navalnij ellenzéki politikussal, akinek szervezeteit szélsőségesként bélyegezték meg a hatóságok.

Smeljov egy vállalat kereskedelmi részlegének vezetője, aki az idei évig a jelek szerint nem foglalkozott politikával. Úgy tudják róla, hogy három gyerekének meghagyta a születési családi nevét.

Pamfilova a Kommerszant FM rádiónak nyilatkozva gyalázatosnak és felháborítónak nevezte a történteket. Mint mondta, a bizottság régóta próbál meg küzdeni az ilyen technikák ellen, de az adott helyzetben tehetetlen és a két újdonsült Visnyevszkij jogszerűen szerepel a választáson.

Közölte, hogy más városokból is érkezett panasz "ikerjelöltekre". Megfogadta, hogy az általa irányított testület törvénytervezetet dolgoz ki a jogi kiskapu bezárására. Pamfilova arra kérte a szentpétervári választási bizottságot, hogy készíttessen új plakátokat a két ellen-Visnyevszkijről, amelyek a jelenlegieknél valósághűbbek.

Sajtóforrások szerint Szentpéterváron a választási küzdelemben 1994 óta vetik be a helyi politikai zsargonban spoiler-jelöltnek nevezett indulókat, akiket megválasztásra esélyes politikusokkal azonos vagy az övékéhez megtévesztően hasonló néven indítanak el. 1996-ban Vlagyimir Jakovlev részben az ilyen szavazatelterelésnek köszönhetően győzte le a hivatalban lévő polgármestert, Anatolij Szobcsakot.

Politológusi vélemények szerint ugyanakkor a választó mára kiismerte magát ezekben a trükkökben, és nem valószínű, hogy a két "iker" bevetése lerontaná az "igazi" Visnyevszkij támogatottságát a hívei között.

Idén az orosz választók szeptember 17-19. között szavaznak a szövetségi parlament alsóházának mandátumairól. Ezzel egyidejűleg kilenc régió vezetőjét közvetlenül, további háromét pedig közvetve választják meg, és eldől 39 regionális törvényhozás sorsa is.

Az illetékes választási bizottságok az elmúlt hetekben több jelöltet visszaléptettek egyebek között azon az alapon, hogy bankszámlával rendelkeztek külföldön, vagy valamilyen formában együttműködtek a Navalnij által alapított csoportokkal, amelyeket bírósági végzéssel júniusban szélsőségesnek nyilvánítottak és betiltottak.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 26. 15:06, kedd | Külföld

Az EMA minden 18 év felettinek megfontolásra ajánlja az emlékeztető oltás beadását a Moderna vakcinájából

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megfontolásra ajánlja az emlékeztető oltás beadását a Moderna gyógyszercég Spikevax nevű koronavírus elleni vakcinájából minden 18 évesnél idősebb ember esetében.

2021. Október 26. 10:59, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 244 millió, a halálos áldozatoké több mint 4,954 millió a világon

A világon 244 059 001 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 954 560 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint.

2021. Október 25. 18:04, hétfő | Külföld

Milliárdokat különít el a járvány következő hullámaira Izrael

Izrael tízmilliárd sékelt (közel ezer milliárd forintot) különít el a koronavírus-járvány esetleges következő hullámaira - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

2021. Október 25. 11:51, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 243,3 millió, a halálos áldozatoké több mint 4,943 millió a világon

A világon 243 644 340 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 947 967 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.