Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Május 06. 08:24, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoMóvár

Hasis a faragott képben

Hasis a faragott képben

Egy Indiából érkezett titokzatos csomag, illetve a benne lévő csaknem másfél kilogramm hasis miatt ült a vádlottak padján egy izraeli állampolgár a Mosonmagyaróvári Városi Bíróságon, dr. Németh Csaba tanácsa előtt. Az év egyik felét

Az ügy tavaly nyárra nyúlik vissza, amikor is a vádlottnak egy csomagot hozott a postás, ám mielőtt azt kibontotta volna, a kommandósok rajtaütöttek. A csomag egy fából készült faragott képet tartalmazott, aminek a hátlapjába mintegy 1,3 kilogramm kábítószert rejtettek. Ez a mennyiség meghaladja a jogszabály szerinti jelentős mennyiség alsó határának tizenkétszeresét. A csomagot Indiában adták fel – nem mellékes, hogy a vádlott a téli hónapokat ebben az országban tölti – a lébényi címre, ám a müncheni repülőtéren a kábítószer-kereső kutya kiszagolta az anyagot, majd a német hatóságok jelezték ezt magyar kollégáiknak. Így vált lehetővé, hogy a magyar vámosok egészen a kézbesítésig kövessék a szállítmányt, majd annak átvételekor rajtaüssenek a címzetten. A lébényi házban két helyen találtak még a nyomozók csekély mennyiségű kábítószert, valamint a férfi vizeletvizsgálata azt igazolta, hogy korábban drogot fogyasztott. A férfi több hónapot ült előzetes letartóztatásban.

Az izraeli férfi a tárgyaláson nem kívánt újból vallomást tenni, az eljárás során viszont végig tagadta, hogy bármi köze lenne a kábítószerhez. Nem tudja, ki küldte neki a csomagot, s mivel a kommandósok – ahogy fogalmazott – azonnal ráugrottak, nem is volt ideje kibontani azt. Állítása szerint amennyiben kicsomagolja és észleli annak tartalmát, azonnal elvitte volna a rendőrségre a kábítószert. A drogteszt pedig azért hozott pozitív eredményt, mivel az elfogása előtti napon Amszterdamban járt, ahol legálisan elszívott egy füves cigarettát. A vádlott szavai szerint bárkivel előfordulhat, hogy csomagot küldenek neki olyan dologgal, ami illegális.

A hatóságok a küldeményen bármi személyazonosításra alkalmas nyomot nem találtak. A csomag állítólagos feladója ugyan létező személy, ám elmondása szerint nem küldött semmit Magyarországra. Mindezek ellenére az ügyészség úgy vélte, a kábítószer kizárólag a vádlott részére érkezett. Az ügyész érvelése szerint nehezen képzelhető el, hogy valaki ismeretlenül, csupán ˝ajándékba˝ küldene ilyen mennyiségű és értékű anyagot a vádlottnak. Az izraeli férfi védője ugyanakkor úgy vélte: a vádemelés csupán a bírósági eljárás kikényszerítését szolgálta, hiszen semmi sem cáfolja a férfi védekezését, illetve az sem bizonyítható, hogy tudta volna, mit tartalmaz a csomag. Normális viselkedés ugyanis, hogy ha valaki kap egy küldeményt, akkor azt átveszi. A védelem szerint lehetséges, hogy egy bűnözői csoport akarta felhasználni a férfit, vagy bosszúból küldték címére a csomagot.

A bíróság végül kábítószerrel való visszaélés vétsége miatt marasztalta el a férfit, amiért a lakásában megtalálták a csekély mennyiségű anyagot. Ezért egy évre próbára bocsátották. A jelentős mennyiségű kábítószerrel való visszaélés ügyében ugyanakkor nem találta bűnösnek. Dr. Németh Csaba indoklásában elmondta: az eljárás során nem sikerült bizonyítani, hogy a vádlott várta volna a küldeményt, illetve tudott volna annak tartalmáról. A tanácselnök szerint nagyot hibáztak a nyomozók, hogy nem várták meg, mihez kezd a férfi a csomaggal. Bizonyítékok hiányában lehetetlen elítélni a vádlottat a bűncselekményért. Az ítélet nem jogerős, mivel mindkét fél gondolkodási időt kért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.