Hírek
2014. Február 22. 05:00, szombat |
Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Hasnyálmirigyrákot okozhat a feldolgozott hús
Napi két szelet bacon szalonna vagy egy kolbász jelentősen megnöveli a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát - állapította meg egy svéd tanulmány, amelyről a Fox News számol be.
A kutatók számításai szerint napi mindössze 51 gramm feldolgozott hús fogyasztása, mintegy 19 százalékkal megnöveli a halálos daganatos betegség kialakulásának kockázatát.
Az étrendben meglehetősen gyakran használt feldolgozott, pácolt vagy füstölt húsok mindennapos fogyasztása rendkívül káros lehet. Ráadásul a hasnyálmirigyrákot meglehetősen nehéz diagnosztizálni. Egyrészt mert nincs rá megfelelő szűrési módszer, másrészt mert a páciensek nem veszik komolyan a tüneteket: sárgaság, hasi fájdalom, fogyás.
Fő csapás tehát ebben az esetben is a megelőzés lenne, s a tanulmány szerint ezt könnyen meg lehet tenni, csupán csökkenteni kell a feldolgozott húsok fogyasztását.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Szeptember 15. 08:55, vasárnap | Belföld
Hétfőtől harmadfokúra emelkedik az árvízvédelmi készültség a fővárosban
Hétfőtől harmadfokúra emelkedik az árvízvédelmi készültség szintje Budapesten - közölte a főpolgármesteri hivatal szombaton az MTI-vel.
2024. Szeptember 15. 08:54, vasárnap | Belföld
Meteorológia: fokozatosan veszít erejéből a szél a Dunántúlon
Bár még vasárnap reggel is több dunántúli járásban másodfokú (narancs) riasztás van érvényben viharos szél veszélye miatt, az előrejelzés szerint a szél a nap folyamán fokozatosan veszít erejéből.