Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. December 10. 09:39, csütörtök | Helyi
Forrás: ingatlannet.hu

Hatalmas az árdifferencia Mosonmagyaróvár ingatlanpiacán

Hatalmas az árdifferencia Mosonmagyaróvár ingatlanpiacán

Az Ingatlennet.hu Mosonmagyaróvár lakóingatlan-típusainak (téglalakások, panellakások, családi házak) átlagos árait vizsgálta 2020. januártól egészen novemberig.

Az idei évben az ingatlanpiaci árak jelentős mértékben befolyásolta a koronavírus, amelynek hatására az ingatlan típusok közötti árkülönbségek még inkább megnőttek. A cikkben betekintést nyerhetünk, hogy az év elejétől kezdve miként változtak az ingatlanárak a városban.

Emelkedőben a téglalakások árai Mosonmagyaróváron

Magyarország lakóingatlan-típusai közül a téglalakások átlagárai mozognak a legmagasabban. Vannak olyan régiók, ahol egy négyzetmétert 1 millió forint feletti áron kínálnak eladásra. Ráadásul a téglaépítésű lakások sok helyen még mindig drágulóban vannak. Így van ez Mosonmagyaróváron is. Bár az itt eladásra kínált téglalakások átlagos négyzetméter ára az év elején csökkenésnek indult, április kezdetével újra emelkedtek. Igaz hónapról hónapra csak kismértékű volt a drágulás, kivéve az őszi időszakot. Szeptemberről októberre ugyanis négyzetméterenként átlagosan 20 ezer forinttal drágultak, melynek eredményeképpen az októberi kínálati átlagáruk 470 ezer Ft/m² lett.

Mosonmagyaróvár lakáspiaci szereplői közül a panelek átlagára kevesebbet mozgolódott az idei esztendőben. Sőt, a családi házak átlagos árai is mondhatni stagnáltak egész évben. Az eladó panellakások egy 380-390 ezer Ft/m²-es árszínvonalon mozogtak, míg az eladó házak 410 ezer Ft/m² körül.

Érdemes megfigyelni az egyes lakóingatlan-típusok közötti árkülönbségeket. A pénztárcánk szempontjából egyszer sem mindegy, hogy Mosonmagyaróváron egy házat vagy egy lakást veszünk/adunk el. Az októberi átlagárakat nézve a családi házak 20 ezer Ft/m²-rel drágábbak a paneleknél, viszont 60 ezer Ft/m²-rel olcsóbbak a téglalakásoknál. A legnagyobb árdifferencia pedig a téglalakások és panellakások között van, méghozzá 80 ezer Ft/m².

Eltérő kínálati árak a környező városokban

Az Ingatlannet.hu Győr-Moson-Sopron megye nagyobb városaiban is megvizsgálta az ingatlantípusonként mutatkozó árkülönbségeket. Az elemzésből jól látszik, hogy Győr hozza Magyarország átlagos piaci árdifferenciáit. A győri családi házak átlag kínálati ára októberben 340 ezer Ft/m² volt, melynél a városban eladó panelek 60 ezer Ft/m²-rel, a téglalakások pedig csaknem 100 ezer Ft/m²-rel magasabb átlagáron kerültek a kínálatba.
Sopronban teljesen másként alakultak az árkülönbségek. Az ősz második hónapjában a soproni házakat átlag 450 ezer Ft/m² árért kínálták eladásra, csakúgy mint a paneleket. Egy téglaépítésű lakásért azonban már 500 ezer Ft/m² feletti átlagárat kértek az eladók.

Összességében tehát a pénzükből Győrben családi házból vehetjük a legtöbb négyzetmétert. Míg Sopronban mindegy, hogy házat vagy panelt veszünk, addig Mosonmagyaróváron jobban járunk egy házzal. A három vizsgált nagyvárosban egyöntetűen akkor kapjuk a legkevesebbet a pénzünkért, ha téglalakást vásárolunk. Persze a négyzetméterenkénti pluszok és mínuszok nem tűnnek soknak, de ha már egy 70 m²-es lakásról vagy egy 100 m²-es házról beszélünk, akkor milliókat jelentenek.

Azok, akik tudják, milyen ingatlantípust szeretnének vásárolni, jobb, ha nyomon követik az árak alakulását is. Bár Budapest agglomerációs városaiban és községeiben is olcsóbban cseréltek gazdát az ingatlanok a második negyedévben, a mosonmagyaróvári téglalakásoknál láthatjuk, hogy szeptemberről októberre – azaz már csak egy hónap alatt is – milyen nagyot ugrottak az árak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.