Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2013. Február 12. 19:45, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Havazás - Piros figyelmeztetést adtak ki szerdára Vas és Zala megyére

Havazás - Piros figyelmeztetést adtak ki szerdára Vas és Zala megyére

Piros, vagyis a legmagasabb fokú figyelmeztetést adta ki szerdára Vas és Zala megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható, jelentős mennyiségű hó miatt.

A várható erős hófúvás miatt a két említett megyére narancssárga, másodfokú figyelmeztetést is kiadtak. Emellett Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyére a havazás és az erős hófúvás miatt másodfokú, míg Somogy megyére a havazásra vonatkozóan adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez kedden kora este eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében ismét kiemelte: a Nyugat-Dunántúlon szerda éjfélig nagy mennyiségű hó várható. Éjszaka újabb kiterjedt havazás kezdődik, amely szerda napközben váltakozó intenzitással folytatódik.
Nagyobb havazás főként Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron megyében, illetve Veszprém megye nyugati felén várható. Ezeken a területeken a friss hó vastagsága szerda éjfélig 15 és 40 centiméter között várható. A Dunántúl többi részére nagyjából maximum 15-20 centiméternyi havat becsülnek, ezen belül délkeleten várható a kisebb mennyiség.
Az éjszakai óráktól a megerősödő, helyenként viharos lökésekkel kísért, északira forduló szél a Dunántúl nyugati részén hófúvást okoz. A meteorológiai szolgálat kiemelte, hogy erős hófúvásra is számítani kell, amely magas hótorlaszokat okozhat. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a lehulló hó és a szélerősség függvényében szerdán a hófúvás miatt akár a piros fokozatú riasztás is érvénybe léphet a Nyugat-Dunántúl egy részén.
Mindezek mellett helyenként átmeneti jelleggel ónos, illetve fagyott eső is hullhat, főként a középső országrészben és az Északi-középhegység térségében.
A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében ugyanakkor azt is megjegyezte: "mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, emiatt az előrejelzésekben becsült csapadék (mennyisége, halmazállapota, területi kiterjedése) és a valóság között lényeges eltérés lehet".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest