Városlista
2024. augusztus 4, vasárnap - Domonkos

Hírek

2015. Október 24. 00:00, szombat | Helyi

Hazánk büszkesége: Mosonmagyaróvár és Dunakiliti

Hazánk büszkesége: Mosonmagyaróvár és Dunakiliti

2015. október 21-én értesülhettünk róla először, hogy városunk elnyerte a legrangosabb díjat a Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenyen, az 50.000 fő alatti város kategóriában.

Dr. Árvay István, a város büszke polgármestere ma sajtótájékoztatón számolt be a díjátadón átélt élményekről valamint azokról a feladatokról, melyet a következő rangos megmérettetés igényel nemcsak a városvezetéstől, a vállalkozásoktól és civil szervezetektől, hanem a városlakóktól egyaránt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. közös fődíját Mosonmagyaróvár és Dunakiliti kapta, így ez a két település nyerte el a jogot, hogy 2016-ban képviselje Magyarországot az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén.

2015. évben Magyarországon 209 település nevezett a versenybe, ami csaknem 2millió embert jelent. Ezzel kivívta az egyik legjelentősebb tömegeket megmozgató rendezvény elismerést is.

Mosonmagyaróvár már több, mint 10 éve vesz részt ezen a megmérettetésen. – kezdte beszédét Dr. Árvay István polgármester. - Ebből 9 alkalommal részesült már különféle elismerésekben, de idén először kapta meg a fődíjat, 50.000 fő alatti város kategóriában.

A díj azonban nem csak formális elismeréssel jár, hanem komoly feladatot is jelent! – folytatta -Annak végrehajtásában, hogy minden kritériumnak megfeleljünk és méltón képviseljük Magyarországot jövő nyáron a nemzetközi versenyen, ahhoz komoly és hathatós segítséget fogunk kapni a verseny kiíróitól, elsősorban a Virágos Magyarország Verseny szervező-bizottságától, és a Turizmus Zrt.-től is. Illetőleg itt kell megemlíteni a verseny arany-fokozatú támogatója, a Dzsungelország Kft. felajánlását, amely 1 millió forint támogatást vállalt Mosonmagyaróvár javára.

Konkrétan a „Játék az évelőkkel térben és időben” című látványpark elkészítésére vonatkozóan.

Az előttünk álló feladatok megvalósítási terveiről a város első embere így nyilatkozott:
Minden mosonmagyaróvári lakosnak feladatot fog jelenteni a most következő időszak! A város vezetése is készen áll az előre kiírt beruházási tervek átütemezésére annak érdekében, hogy a jövő év nyarára szánt nemzetközi zsűri látogatási időpontjára a lehető legtöbb munkát el tudjuk végezni. Ehhez

  • mindenképpen előre fogjuk hozni Magyaróvár belvárosának rehabilitációját
  • a burkolatok felújítását
  • a díszvilágítások korszerűsítését
  • és ha szükséges, az össztéri utcabútorok cseréjét.

Cél: jövő nyárra a magyaróvári belváros a mostaninál szebb, elegánsabb képet mutasson.

Hangsúlyozta – Ezzel egy időben Felhívást szeretnék közzétenni mind

  • az önkormányzati cégek részére, miszerint: a jövőben olyan üzleti tervet fog támogatni az önkormányzat, mely konkréten kitér arra, hogy a fent említett célokért mit kívánnak tenni. Ezen kívül elvárja, hogy minden cég a saját székhelye, telephelye környékét ennek megfelelően rendezze.
  • a városvédő egyesületek, és civil szervezetek részére, miszerint: elsősorban azok az egyesületek, akik komoly önkormányzati támogatásban részesülnek, programjaik közé vegyenek fel városszépítő akciókat
  • az egyházak részére, ugyanis az idei szemlén is fontos szerepet játszott a szakrális építmények környezetének vizsgálata.
  • és nem utolsó sorban a lakosság felé, miszerint: mindenki a saját környezetében tegye meg maximálisan mindazt, amit meg tud tenni.

További feladatok még

  • a megújult közterületek minőségének folyamatos ápolása és magas színvonalon való megtartása,
  • ezen a közterületek megfelelő utakkal való összekötése
  • az útvonalak - melyet nem csak a városlakók, hanem a turisták is bejárnak - rendbe tétele.

Mindezek hiánytalan elvégzése érdekében szankciókat, polgármesteri vagy település-vezetői kötelezéseket is hajlandó bevezetni a város.

Mosonmagyaróvár város zsűrizése és körbejárása kapcsán is írtunk már róla, de itt is meg kell említeni azokat a kritériumokat, melyek a díj elnyeréséhez elengedhetetlenül hozzá járultak.

Ezek azok a több éves beruházások városunkban, melyek a megújuló energiák hasznosítására vonatkoznak.
Mosonmagyaróvár alapvetően iparváros. Így kifejezetten büszke vagyok arra, hogy példa nélkül elsőként állhatunk a nemzetközi zsűri elé és mutathatjuk meg városunkat, mivel mindeddig csak kiemelt turisztikai központok lettek jelölve erre a címre. - zárta beszédét Dr. Árvay István.

A polgármesteri nyilatkozat után Lobitz Ákos vette át a szót.

Beszédében kiemelte: ennek a díjnak az elérése több év munkája. Ezek a közterületek és beruházások nem jöhettek volna létre és nem újulhattak volna meg, ha nincs olyan városvezetés, aki ezt támogatja, aki a szakmát hagyja dolgozni.
A Dzsungelország Kft. a Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenyt már évek óta támogatja. De csak ebben az évben került sor először arra, hogy az 1millió forintos díjat idén Mosonmagyaróvár számára ajánlották fel. Elképzelésük szerint egy újabb közterület megújítása fog ebből az összegből megvalósulni.

  • Helyszíne: a Flesch Károly Művelődési Központ és a Rendőrség közötti terület
  • Ötleteik szerint az új terület tartalmazna egy közösségi fűszerkertet és közösségi térként is funkcionálna
  • Céljuk: hogy a kisgyerekektől a nyugdíjasokig mindenki élvezni tudja ezt a teret.

Beszámolt arról is, hogy megállapodtak egy holland céggel, aki a következő év nyarán egynyári virág bemutatót fog tartani. Kb. 20-30 ezer egynyári virág kiültetését tervezzük – mondta - ami egyben egy olyan látványt fog produkálni, - természetesen a város egyéb területeivel - amely ennek a városnak mindenképpen előnyére válik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 04. 09:33, vasárnap | Sport

Major Veronika bronzérmes női sportpisztolyban

Major Veronika nagyszerű teljesítménnyel, a döntő közben szétlövést is nyerve bronzérmet szerzett a női sportpisztolyosok szombati fináléjában a párizsi olimpián Chateauroux-ban.

2024. Augusztus 04. 09:31, vasárnap | Belföld

Felszentelték a kommunizmusban elárasztott Bözödújfalu újjáépített templomát Erdélyben

Bözödújfalu immár nemcsak a falurombolás, hanem a közösség kitartásának, összefogásának és újjászültésének jelképe is