Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Május 28. 14:33, kedd | PR

Hogy ne az utolsó pillanatban vásárolj, ha jön a baba

Hogy ne az utolsó pillanatban vásárolj, ha jön a baba

Amikor egy pár az első gyereket várja, meglepetés szokott lenni, hogy mennyi az intéznivaló, és mennyi mindent kell beszerezni. Egy ilyen pici ember, és ilyen sok dologra van szüksége?

Igen, de ha okosan csináljuk, egyszerűsíthetünk.

Készüljünk fel előre

Ami elkerülhetetlen lépés a várandósság ideje alatt, hogy előzetesen kiszámoljuk a költségeinket, immár babával. Az anyuka keresete például egy időre ki fog esni, ám belép a gyermekgondozási díj. Szerencsére ma már a fiatalok közül sokkal többen tervezetten vállalnak gyereket, így tudatosabban áll hozzá a többség az anyagiak kérdéséhez is.
Problémák esetére, például ha az apa egy időre munka nélkül lesz, érdemes előre néhány havi családi költőpénzt elkülöníteni. Sok pár a terhesség alatt még elmegy egy egzotikus útra, mondván sokáig nem lesz rá lehetőség. Lehet, hogy megnyugtatóbb és jobb megoldás félretenni az erre szánt összeget; már csak azért is, mert ha van gyerekünk, az nem azt jelenti, hogy onnantól ‘vége az életnek’, és otthon fogunk ülni.

Ne ugorjunk be minden reklámnak

A leghúzósabb időszak valószínűleg a terhességhez és a szüléshez kötődik, főként ha magánorvost fogadunk. A baba havi költsége később sokkal kevesebb lesz.



Ha váratlan, vagy nem megugorható kiadások lépnek fel, nem érdemes nyugtalankodni. Egy ma igen kedvező személyi kölcsönnel például áthidalhatjuk a hiányosságokat.
Aki már túl van egy vagy több bébin, az tudja, felesleges a születésig kínált rengeteg szolgáltatásra, plusz opcióra költeni, mint amilyen például 3-4-nagyon sok D ultrahang. Nem ezek lesznek örök emlékek, hanem amikor a kis embert kézbe vesszük az első napokon.
A tapasztaltabb anyukák például választanak a fogadott szülésznő illetve dúla, vagy az orvos közt, és nem kérik fel mindkét szakembert (vagy egyikre sem költenek).
A terhesség és szülés témájában súlyos százezrekről beszélünk, így érdemes informálódni és okosan dönteni.

Ilyenkor nem szégyen kölcsönadni-kapni

A későbbiekben is érdemes ésszerűsíteni a kiadásokat. Ilyenkor a felesleges vásárlások visszafogása - ‘zöld’ szempontokból és költségvetésileg is - a legjobb megoldás. Úgyis veszünk majd pár ellenállhatatlan babaholmit, de mivel a picik villámgyorsan nőnek, arra a pár hónapra amit benne tölt a kicsi, lehet, hogy érdemesebb használt babaruhát kölcsönözni.
A konzerv bébiételek helyett pedig kicsit munkaigényesebb, de jóval olcsóbb az otthoni étel készítés. Aki bevállalósabb, a mosható pelenkát is választhatja, bár tömegesen még nem terjedt el.
A babával kapcsolatos dolgok esetében nagyon igaz az, hogy egy kis utánajárás, kapcsolatteremtés, befektetett munka rengeteg pénzt spórolhat meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.