Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 05. 14:23, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu

Hoppon maradhatnak a magyarok

Hoppon maradhatnak a magyarok

Minden bizonnyal a Robert Fico vezette Smer lesz a legerősebb párt a március 10-i előre hozott választást követően, de elképzelhető, hogy koalíciós partner után kell néznie.

A magyar választókat képviselő pártok között nem jött létre egyezség, így könnyen lehet, hogy egyikük sem jut be a törvényhozásba.

A szavazatok 43,9 százalékával a Robert Fico vezette Smer-SD nyerné a választásokat – derült ki a Focus közvélemény-kutató felméréséből. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) 10,2, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 10, a Híd 8,3, az Igor Matovics vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek 5,8, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) egyaránt 5,6-5,6 százalékot szerezne. Nem jutna be a törvényhozásba a Magyar Koalíció Pártja (MKP), de az alakulat az ötszázalékos küszöb környékén mozog.

Mint ismert, északi szomszédunknál március 10-én tartanak előre hozott választásokat, mivel a 2010 nyarán alakult négypárti (SDKÚ–KDH–SaS–Híd) koalíció az európai mentőcsomag kapcsán nem jutott megállapodásra. Radicová a mentőcsomagról szóló szavazást a kormány iránti bizalmi szavazással kapcsolta össze, így próbálván nyomást gyakorolni az ellenkező koalíciós képviselőkre, de a SaS hajthatatlan maradt, és így megnyílt az út Ficóék előtt.

Megfiatalodott az MKP

A gazdaság bár lassuló tendenciát mutat, a 2011-es harmadik negyedévben éves alapon 3 százalékos pluszban van. A másik oldalon tény, hogy a munkavállalók jelentős csoportjai elégedetlenek a kormányzati gazdaságpolitikával, s béremelést követelnek. Az ősszel az orvosok tiltakozó akciója került a figyelem középpontjába, majd december elején orvoshiány következtében számos kórházban kritikussá vált a helyzet, de végül sikerült megegyezni.

A magyar pártok között nem jött létre megállapodás, így mindenképpen külön indulnak majd a választásokon. Az MKP, miután a 2010. júniusi parlamenti választáson 4,33 százalékos eredménnyel nem jutott be a törvényhozásba, tavaly áprilisban megerősítette pártelnöki tisztségében Berényi Józsefet. Az alakulat megújult listával indul, a fiatalok szerepe megnőtt, így kérdés, mennyire lesz ez vonzó a szavazók számára.

Fontos kiemelni, hogy az MKP a 2010-es őszi helyhatósági választásokon legyőzte a Hidat, 129 polgármesteri és 1194 önkormányzati képviselői helyet szereztek, szemben a Bugár-féle alakulat 95 polgármesteri és 908 helyi mandátumával.

Túl sok jó nem jöhet

Fico várható hatalomra kerülésével kérdéses, hogyan változik a magyar–szlovák viszony, azonban túl sok jóra nem lehet számítani a korábbi évek alapján. Érdemes emlékeztetni arra, hogy Orbán Viktorról a korábbi szlovák miniszterelnök novemberben úgy nyilatkozott: „Orbán Viktor és Csáky Pál a Kárpát-medencét egy képzeletbeli területi egység szintjére emelték.” Szerinte „abszurd”, hogy bárki is valamiféle „fiktív államnak” minősítse a Kárpát-medencét, ez az álláspont veszélyt jelent Szlovákia számára.

A Smer programjából eddig az derült ki, hogy mindenképpen szigorítanának a hatósági árképzésen. Ez elsősorban az energia- és az élelmiszerárakra vonatkozna, mivel szerintük ezen a területen lényegesen többet tehetne a jelenlegi kabinet. Ficóék azt is szeretnék elérni, hogy a gazdasági minisztérium hatáskörébe tartozzon az árakról való egyeztetés. A minisztérium szerint visszás ennek az átalakításnak a követelése, mivel legutóbb éppen a Smer által kinevezett szabályozási hivatal vezetője idején történtek a legnagyobb áremelések.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése