Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2011. Augusztus 24. 16:21, szerda | Helyi

Hőségriadót fújtak a meteorológusok!

Hőségriadót fújtak a meteorológusok!

A legmagasabb fokozatú hőségriasztás lépett életbe reggel nyolckor. A riasztás hétfő éjfélig szól, a következő négy napon ugyanis a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25-27 fokot.

Ilyen időjárási körülmények között saját egészségünk érdekében érdemes betartanunk néhány alapvető szabályt.

1. Folyadékfogyasztás
A nagy hőségben nem lehet elégszer hangsúlyozni a folyamatos folyadékfogyasztás fontosságát, azonban lehetőség szerint szomjunkat ne alkoholos, cukrozott, vagy koffeintartalmú italokkal oltsuk, mert ezekkel épp az ellenkező hatást érjük el. Ezek az italok ugyanis felgyorsítják szervezetünkben a folyadék távozását, a túlságosan hideg folyadék pedig akár gyomorgörcsöt is okozhat. Ha lehet igyunk inkább csapvizet, kicsi sóval, vagy citromkarikával.

2. Könnyű ételek
Ne együnk nehéz ételeket, részesítsük előnyben a roston vagy tepsiben zsiradék nélkül elkészíthető szárnyas húsokat, de grillezhetünk zöldségeket, gyümölcsöket is. Fogyasszunk minél több salátát, gyümölcsöt. A rántással, vagy tejszínnel készült ételeket ebben az időszakban inkább joghurttal, vagy kefirrel habarjuk be. A nagy meleg talán még jól is jöhet egy kis fogyókúrára.

3. Könnyű ruházat
Viseljünk szellős, könnyű ruhát, fejünket pedig kalappal, kendővel védjük a tűző napsütéstől. Ha kimerészkedünk a napsütésre, mindenképpen védjük vállunkat, végtagjainkat a közvetlen napsütéstől.

4. Hűsítés
Ha nincs otthon légkondicionáló berendezés, vagy ventillátor, szellőztessünk hajnalban nap közben pedig sötétítsünk be függönyökkel, rolókkal az ablakot viszont résnyire hagyjuk nyitva, hogy cserélődhessen a friss levegő, így nem lesz kánikula estére a lakásban. Az is hatékony megoldás, ha kicsavart vizes lepedőt lógatunk az ablaküveg elé. Éjszakára tárjuk ki az ablakot, hogy lehűlhessen a levegő. A kádat és a mosogatót töltsük fel hideg vízzel, kis idő után érezhetően csökken a lakás hőmérséklete. Ha tehetjük, zuhanyozzunk, mosakodjunk sűrűbben, hogy felfrissítsük testünket.

5. Idősek és háziállatok
Ne feledkezzünk meg idős, vagy beteg hozzátartozóinkról, ismerőseinkről. Őket még jobban megviseli a nagy hőmérsékletemelkedés. Fokozottan figyeljünk oda házi kedvenceinkre is. Ilyenkor nekik is több vízre és hűsítőre van szükségük

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 15. 17:17, csütörtök | Belföld

Szent István Nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét

A Road Movie Live évről évre a Szent István Nap egyik legnépszerűbb programhelyszíne, amely az idén augusztus 19-én és 20-án is különleges zenei élményt kínál azoknak, akik kilátogatnak a Műegyetem rakparti koncertekre.

2024. Augusztus 15. 09:49, csütörtök | Belföld

Az idén is nagyot szól majd a tűzijáték Magyarország születésnapján (videó)

Monumentális látványban lehet részük mindazoknak, akik a budapesti tűzijátékkal koronázzák meg a Szent István-napot.