Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Június 22. 00:00, szombat | PR
Forrás: nilan kft.

Hővisszanyerős szellőztetők és azok fajtái

Hővisszanyerős szellőztetők és azok fajtái

Hővisszanyerős szellőztetők és azok fajtái


A mai modern, vagy a korszerűen és szakszerűen felújított épületek esetében a szigetelés és a nyílászárók olyan mértékű légtömörséget eredményeznek az épületeknek, ahol önmagában már minimális filtrációval lehet számolni. Már alkalmazzák azokat a nyílászárókat, amelyek szakszerű beépítés esetén beépítve is tudják az U = 0,8 W/m2K értéket. A homlokzatokra 20-25 cm hőszigetelés is kerülhet, a födém és a padló szigetelése is jelentős.
Az ilyen módon szerkezetileg jól megtervezett és kivitelezett épület hőigénye jelentősen lecsökken. Az épület ez által gyakorlatilag egy termikus burokba kerül, ami jó esetben megszakítás- és hőhíd-mentes - és légzáró. Ez a légzárás azonban a régi épületekhez képest újabb megoldandó feladatokat ad: biztosítani kell a megfelelő szellőzést. Modern épületek esetében a szellőztetésből adódó hőveszteség már jelentős hányadát képezi az épület teljes téli hőveszteségének.
A korszerű gépészet első eleme olyan készülék, ami nem csak kielégíti az építészeti megoldások által meghatározott hőigényt, hanem képes tovább csökkenteni azt. Ezek a hővisszanyerős szellőztető berendezések. Működési elvük, hogy az épületből elszívott, elhasznált meleg levegővel valamilyen hőcserélőn keresztül előmelegítik a bejövő friss hideg levegőt (nyáron ugyanez fordítva történik). Így a szellőztetésből adódó hőveszteség jelentősen csökken - 30-40%-al alacsonyabb lehet a ház teljes hővesztesége hővisszanyerős szellőztető alkalmazásával.
A hővisszanyerős szellőztetőket többféle kategóriába lehet sorolni.
A hagyományos passzív hővisszanyerős szellőztetők esetében magához a hőcseréhez nem szükséges semmilyen külső energia bevitel. A hőcsere valamilyen lemezes vagy forgódobos hőcserélő segítségével történik.
Az aktív hővisszanyerős szellőztetők esetében már egy kis hőszivattyú végzi a hőcserét. Ezek a gépek bevitt energiával végzik a hőcserét, de cserébe magas jóságfokkal már képesek fűteni és hűteni is a szellőző levegőt. Léteznek olyan aktív hővisszanyerős egységek is, amelyek már önálló melegvíz-tartállyal is rendelkeznek, és az elhasznált, kidobott levegő hőjéből hőszivattyús úton elkészítik a család számára a meleg vizet.
A hővisszanyerős szellőztetőkből fejlődtek ki a kettős hővisszanyeréses technológián lapuló kompakt gépészeti központok, amelyek egy családi ház teljes épületgépészeti igényét egyetlen egységként képesek ellátni: hővisszanyerősen szellőztetnek, képesek a szellőző levegő fűtésére/hűtésére, elkészítik a meleg vizet (adott esetben hulladákhőből), valamint saját fűtési hőszivattyújuk segítségével télen fűtik a lakást. Technikailag a lehető legkisebb energia-bevitellel valósítható meg ez által egy épület fenntartása.


NILAN Légtechnika Kft.
Horváth Tibor
energiagazdálkodási szakmérnök

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.