Városlista
2022. január 19, szerda - Sára

Hírek

2013. Június 22. 00:00, szombat | PR
Forrás: nilan kft.

Hővisszanyerős szellőztetők és azok fajtái

Hővisszanyerős szellőztetők és azok fajtái

Hővisszanyerős szellőztetők és azok fajtái


A mai modern, vagy a korszerűen és szakszerűen felújított épületek esetében a szigetelés és a nyílászárók olyan mértékű légtömörséget eredményeznek az épületeknek, ahol önmagában már minimális filtrációval lehet számolni. Már alkalmazzák azokat a nyílászárókat, amelyek szakszerű beépítés esetén beépítve is tudják az U = 0,8 W/m2K értéket. A homlokzatokra 20-25 cm hőszigetelés is kerülhet, a födém és a padló szigetelése is jelentős.
Az ilyen módon szerkezetileg jól megtervezett és kivitelezett épület hőigénye jelentősen lecsökken. Az épület ez által gyakorlatilag egy termikus burokba kerül, ami jó esetben megszakítás- és hőhíd-mentes - és légzáró. Ez a légzárás azonban a régi épületekhez képest újabb megoldandó feladatokat ad: biztosítani kell a megfelelő szellőzést. Modern épületek esetében a szellőztetésből adódó hőveszteség már jelentős hányadát képezi az épület teljes téli hőveszteségének.
A korszerű gépészet első eleme olyan készülék, ami nem csak kielégíti az építészeti megoldások által meghatározott hőigényt, hanem képes tovább csökkenteni azt. Ezek a hővisszanyerős szellőztető berendezések. Működési elvük, hogy az épületből elszívott, elhasznált meleg levegővel valamilyen hőcserélőn keresztül előmelegítik a bejövő friss hideg levegőt (nyáron ugyanez fordítva történik). Így a szellőztetésből adódó hőveszteség jelentősen csökken - 30-40%-al alacsonyabb lehet a ház teljes hővesztesége hővisszanyerős szellőztető alkalmazásával.
A hővisszanyerős szellőztetőket többféle kategóriába lehet sorolni.
A hagyományos passzív hővisszanyerős szellőztetők esetében magához a hőcseréhez nem szükséges semmilyen külső energia bevitel. A hőcsere valamilyen lemezes vagy forgódobos hőcserélő segítségével történik.
Az aktív hővisszanyerős szellőztetők esetében már egy kis hőszivattyú végzi a hőcserét. Ezek a gépek bevitt energiával végzik a hőcserét, de cserébe magas jóságfokkal már képesek fűteni és hűteni is a szellőző levegőt. Léteznek olyan aktív hővisszanyerős egységek is, amelyek már önálló melegvíz-tartállyal is rendelkeznek, és az elhasznált, kidobott levegő hőjéből hőszivattyús úton elkészítik a család számára a meleg vizet.
A hővisszanyerős szellőztetőkből fejlődtek ki a kettős hővisszanyeréses technológián lapuló kompakt gépészeti központok, amelyek egy családi ház teljes épületgépészeti igényét egyetlen egységként képesek ellátni: hővisszanyerősen szellőztetnek, képesek a szellőző levegő fűtésére/hűtésére, elkészítik a meleg vizet (adott esetben hulladákhőből), valamint saját fűtési hőszivattyújuk segítségével télen fűtik a lakást. Technikailag a lehető legkisebb energia-bevitellel valósítható meg ez által egy épület fenntartása.


NILAN Légtechnika Kft.
Horváth Tibor
energiagazdálkodási szakmérnök

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 18. 18:01, kedd | PR

MEGHÍVÓ

Az Ipartestületek Országos Szövetsége a Hanza Parlamenttel közösen, a KÖVET Egyesület közreműködésével meghívja Önt a KKV-k környezettudatosságának fokozása ingyenes online képzés sorozatra.

2022. Január 04. 11:09, kedd | PR

A dugattyús kompresszorok típusai

A dugattyús kompresszorok a gázsűrítők családjának egyik népszerű szériáját képviselik. Működési elvük a lehető legegyszerűbb, így költséghatékony és alacsony szervizigényű berendezések.

2021. December 04. 10:35, szombat | PR

A vidék logisztikája – raktárbérlés Debrecenben

Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a fővároson kívül is van élet. Ugyanúgy igaz ez a gazdaságra is, mely az ország számos pontján mutat virágzó összképet.

2021. December 04. 10:26, szombat | PR

Dobd fel a fürdőszobát kiegészítőkkel!

Ünnepek alatt sokat leszünk otthon, nem mindegy, hogy milyen kényelemben és hangulatban telik az idő. A lakás minden helyiségét díszítjük, miért ne lehetne néhány szép fürdőszoba kiegészítővel feldobni a fürdőszobát is?