Városlista
2024. augusztus 14, szerda - Marcell

Hírek

2012. Február 21. 09:42, kedd | Helyi
Forrás: saját

Húshagyókedd

Húshagyókedd

Február 21. Húshagyókedd
Húshagyókedd a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap a keresztény egyházi évben. Mozgó ünnep, időpontja a húsvét időpontjától függ.

Húshagyókedd húsvéttól visszafelé számított hetedik vasárnap utáni kedd.
Elnevezése is a böjt kezdetére utal, ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani. Hívják még farsangkeddnek, madzaghagyó keddnek, mert ilyenkor kell elfogyasztani a madzagon lógó maradék ételeket, a jó sonkákat, kolbászokat.

De ez a nap a farsang utolsó napja, a farsangi mulatságok tetőpontja, a farsangtemetés ideje is. Ilyenkor szalmabábukat égetnek, hogy lezárjuk a farsangot és a telet. Sok helyen ünneplik karnevállal, felvonulással. Húshagyókeddre esik például a híres velencei karnevál utolsó napja is, ez idő tájt rendezik a riói karnevált, itthon pedig a mohácsi busójárás a legnagyobb farsangzáró esemény. Dalolni, táncolni azonban ekkor is csak éjfélig szabad!

Számos népszokás is kapcsolódik ehhez a naphoz.

Húshagyókedden tanácsos lemorzsolni a vetni való kukoricát, és megmetszeni egy-egy tőkét a szőlő négy sarkán. Az ilyenkor tartott mulatságokban nagyokat kell ugrani, hogy nagyra nőjön a kender. Zala megyében több faluban a gyerekek és felnőttek még napjainkban is maskarába öltöznek, különféle jelmezeket öltenek magukra és járják a falut. Az őket fogadó háziaktól apró ajándékokat, cukorkát, édességet, pénzt kapnak. A vendéglátók pedig igyekeznek kitalálni, vajon kit rejt a 'maskura'.

-InfoMovar-

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 14. 07:43, szerda | Bulvár

Folyóba zuhant és életét vesztette fényképezés közben egy 13 éves magyar fiú Norvégiában

A Bondhuselva folyóba esett és meghalt egy 13 éves magyar fiú a délnyugat-norvégiai Sunndal város mellett hétfőn, miközben fotót szeretett volna készíteni a tájról

2024. Augusztus 14. 07:42, szerda | Belföld

NGM: népszerű az otthonfelújítási program

Népszerű az otthonfelújítási program, a kormány folyamatosan vizsgálja, hogyan teheti még egyszerűbbé a pályázati folyamatot - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.