Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2019. Május 12. 16:16, vasárnap | Helyi
Forrás: Talpas Balázs

Idén is sikeres volt a mosonmagyaróvári Éneklő Ifjúság kórustalálkozó

Idén is sikeres volt a mosonmagyaróvári Éneklő Ifjúság kórustalálkozó

Mosonmagyaróváron évtizedek óta hagyomány, hogy a helyi - és a környező települések gyermekkarai minden év májusában összegyűlnek, és egy ünnepi hangverseny keretében mutatják be tudásukat.

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége - KÓTA és szakmai elődei a "Magyar Kórus," valamint a "Bartók Szövetség" 1934 óta szervezi az "Éneklő Ifjúság" hangversenyeket, amely mára már élő mozgalommá terebélyesedett. Így Mosonmagyaróváron is már évtizedek óta hagyomány, hogy a helyi - és a környező települések gyermekkarai minden év májusában összegyűlnek, és egy ünnepi hangverseny keretében mutatják be tudásukat.

2019. május 10-én, pénteken de. 10 órai kezdettel, a Fehér Ló Közösségi ház színháztermében került megrendezésre ez a rangos esemény.

Az idei megmérettetésen 4 kórus vesz részt. Vendég kórusként lép fel a Győri Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola Metrum Gyermekkara, a helyi kórusok közül a Piarista Általános Iskola Gyermekkara, Mosonmagyaróvár körzetéből a mosonszolnoki Általános Iskola Gyermekkara valamint a halászi Szent Márton Ált. Iskola alsós- és felsős kórusa.

A fellépő kórusok produkcióit a KÓTA által delegált szakmai zsűri értékeli:Justinné Ládi Etelka karnagy , Sipos Tamásné, ének-zene tanár, zenei rendezvények szervezője és Saltzer Géza KÓTA elnökségének tagja, Bizottsági elnök.

Ez a koncert-mint azt a neve is mutatja, - nem verseny, hanem egy kórustalálkozó. Elsősorban azt szeretnénk, ha a gyermekek és tanáraik – esetleg hozzátartozóik – meghallgatnák egymást. Látnák, hallanák, hogy a kórusban való éneklés nem csak nehéz és unalmas próbákat jelent, hanem közösséget alakít, élményt nyújt és egy olyan produktum, amivel még ma is büszkén képviselhetjük az iskolánkat. Helyezéseket nem oszt ki a zsűri, de a kórusokat arany, ezüst, ill. bronz oklevéllel minősíti a zsűri. A legjobb előadó pedig arany diplomáról szóló dokumentumot kaphat.

Mivel nekünk, ének-zene tanároknak nemes kötelessége az ifjúság sokoldalú zenei nevelése, a magyar zenekultúra és az értékek védelmében, az Éneklő Ifjúság mozgalom szellemét megőrizendő, jeles zeneszerzők értékes darabjait tűztük műsorra.

Eredmények:
1. Szent Márton Általános Iskola Manókórusa („B” - ARANY )
2. Győri Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola Metrum Gyermekkara (nem kért minősítést, mert Győrben már „A” ARANYAT kapott)
3. Mosonszolnoki Általános Iskola Gyermekkara („B” - ARANY )
4. Szent Márton Általános Iskola Nagykórusa („A” - ARANY )
5. Piarista Általános Iskola Gyermekkara („A” – ARANY DIPLOMÁVAL )

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Július 29. 13:47, hétfő | PR

K&H: figyelemre méltó véleményt fogalmaztak meg a diákok a magyar oktatásról

Kevesen vannak, akik elismerésre méltónak tartják a színvonalat. Közeledik a felvételik eredményhirdetése, így a leendő gólyák hamarosan saját tapasztalatokat szerezhetnek a magyar felsőoktatás színvonaláról.

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.