Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 30. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

IMF/EU-tárgyalások - Londoni elemzők: közeli tárgyaláskezdet, hosszú tárgyalási folyamat

IMF/EU-tárgyalások - Londoni elemzők: közeli tárgyaláskezdet, hosszú tárgyalási folyamat

A jegybanktörvény ügyében született kedvező eurójegybanki vélemény nyomán hamarosan megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a Magyarországnak nyújtandó új IMF/EU-hitelprogramról, azonban a tárgyalási folyamat továbbra sem ígérkezik gyorsnak és könnyűnek - vélekedtek pénteki helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó térségi elemzők.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital elemzőstábja annak a véleményének adott hangot, hogy Magyarországnak egy teljes körű feltételrendszert tartalmazó készenléti megállapodást (SBA) kell majd elfogadnia. A ház közgazdászai szerint átfogó és összetett programról lesz szó, amelynek kimunkálása hosszú időbe telhet.
A Barclays Capital londoni elemzői azt jósolták, hogy jóllehet, a program széles értelemben vett makroparaméterei alapvetően már készen vannak, a nehézségek azonban a költségvetés-szerkezeti kérdések körül koncentrálódnak majd. Ha nézeteltérések merülnek fel, akkor a tárgyalások hosszú ideig elhúzódhatnak, "csakúgy, mint a jegybanktörvény ügyében, amelynek megoldása hét hónapig tartott" - vélekednek az elemzők.
Egy másik globális pénzügyi szolgáltató, a Morgan Stanley bankcsoport londoni munkatársai is úgy vélekednek, hogy elhúzódhatnak a tárgyalások, mivel az IMF és az EU a tárgyalássorozat alatt is felvethet újabb kérdéseket, például az adópolitikával kapcsolatban, és ez "feszültségeket szíthat".
A Morgan Stanley londoni elemzői szerint "ütközési pont lehet" a tárgyalások során a pénzügyi tranzakciós illeték kérdése is, amelynek felülvizsgált bevételi céljával kapcsolatban a magyar bankszövetség "igen erőteljesen hangot adott ellenzésének".
A Morgan Stanley szakértői közölték: feltételezésük szerint az IMF a tárgyalások során "a bankokkal fog rokonszenvezni" ebben az ügyben.
A ház a magyar monetáris pályára gyakorolt várható hatással kapcsolatban azt jósolta, hogy bár egyértelműen érezhető az enyhítési hajlam, az MNB valószínűleg megvárja a kamatcsökkentéssel a kockázati környezet érdemi javulását.
A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a kamatcsökkentésre várhatóan csak az IMF/EU-tárgyalások "nagyon előrehaladott" szakaszában kerül sor, vagy "még jobb esetben" akkor, ha a tárgyalások már eredményre vezettek, mert ezen a ponton a kockázati felárak várhatóan jelentős mértékben csökkennek majd, mozgásteret engedve az MNB-nek az enyhítésre.
A cég jelenlegi prognózisa az, hogy az idei negyedik negyedévben lehet egy fél százalékpontos kamatcsökkentés, és 2013 végéig a jelenlegi 7,00 százalékról 5,50 százalékra csökkenhet a magyar jegybanki alapkamat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során