Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Május 22. 14:38, vasárnap | Belföld

Ingyen út 130 millióért Veszprémben

Ingyen út 130 millióért Veszprémben

A korábbi technikáknál 20 százalékkal olcsóbban lehet utat építeni egy Magyarországon egy új technológia segítségével.

Helyi vállalkozók és a Holcim Hungária Zrt. térítésmentes összefogásával már épül is az első egy kilométeres szakasz a veszprémi állatkert és a körgyűrű között.

Az elmúlt évtizedekben egyre többen kezdték el a térköveket használni, ám a mai napig igen sok tévhit övezi ezt a technológiát a kedden kezdődő konferencia szervezői szerint. Ilyen, hogy a térkövezés drága, gyenge a terhelhetősége és lassú a kivitelezés.

A jövő héten bemutatandó gördülő köves technológiával a szervezők állítása szerint az útépítési költség körülbelül húsz százalékkal csökken, a fenntartása pedig töredéke az eddiginek. Az út terhelhetőségét pedig az alapozás minősége határozza meg. A fedőréteg - aszfalt, térkő vagy téglakő - nem befolyásolja azt.

Az igaz, hogy a térköves technika lassabb volt eddig. A kézi terítéshez képest azonban a gördülő köves technológia négyszer - ötször gyorsabb terítést tesz lehetővé a kedden, Veszprémben kezdődő konferencia és bemutató szervezői szerint. Az egyik videó megosztó portálon is megtalálható bemutató film szerint az alapanyagot - a térköveket - a terítőgépbe kell szórni, a a mögötte haladó munkások pedig a megfelelő szögben a gép kihordó részére helyezik a téglákat, amelyeket a gép mintegy szőnyegként teríti le az alapra.

A "Gördülő kövek" című konferencia fővédnöke Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről