Városlista
2024. szeptember 13, péntek - Kornél

Hírek

2014. Június 30. 08:05, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Ismét csökkennek a roamingdíjak az EU-ban

Ismét csökkennek a roamingdíjak az EU-ban

A hatályos uniós roaming rendeletnek megfelelően július 1-jétől tovább csökkennek az Európai Unió, valamint Izland, Norvégia és Lichtenstein területén a mobiltelefonálás és adatküldés roamingdíjai, amelyeket a magyarországi mobilszolgáltatóknak is alkalmazniuk kell.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) korábbi közleménye szerint a hatóság ellenőrzi a mobilszolgáltatókat, hogy a gyakorlatban is érvényesítik-e az uniós rendelet miatt csökkent roaming díjakat.
A rendelet alapján az EU-s tagállamokban és a felsorolt országokban történő barangolás esetén a kezdeményezett hívások díja 2014. július 1-jétől majdnem 19 százalékkal, a fogadott hívásoké megközelítőleg 27, az SMS-küldéseké 23 százalékkal csökkent. Az adatforgalom díja a jelenleginek kevesebb mint felére csökkent: az 54 százalékos árcsökkentés után 1 megabyte adat küldése, vagy fogadása 78,3 forintba kerül.
Az előfizetők jelentős összegeket takaríthatnak meg, amennyiben utazás előtt tájékozódnak saját-, illetve a célországban működő szolgáltatók roamingdíjairól - hívta fel a figyelmet az NMHH, ugyanis az idei évtől az előfizetők igénybe vehetik adatforgalmazásra a külföldi célország alternatív szolgáltatóinak hálózatát is.
A szolgáltatók a feltüntetett összegeknél drágábban nem adhatják szolgáltatásaikat, ugyanakkor ennél alacsonyabb árakat alkalmazhatnak.
Az NMHH javaslata szerint az okostelefonokat és táblagépeket érdemes úgy beállítani, hogy ne kapcsolódjanak maguktól a hálózathoz, mert az alkalmazások automatikus frissülése jelentős adatforgalmat generálhat, amely után fizetni kell.
A három legnagyobb magyarországi mobilszolgáltató a roamingoláshoz különböző csomagokat is ajánl, ezekben általában jelentős adatkedvezmények szerepelnek, gondolva az okostelefonjukat aktívan internetezésre is használókra.
A Vodafone által korábban bevezetett Európa Napijegy Svájcban és Törökországban is elérhető. A társaság Európa Napijegyes ügyfelei már júniustól fix, 990 forintos napidíjért cserébe, a magyar adatforgalmi keretükkel internetezhetnek az unió területén, illetve a belföldi tarifákkal telefonálhatnak, vagy SMS-ezhetnek.
A hazai mobilszolgáltatók közül a Magyar Telekom Travel & Surf elnevezésű roaming csomagjaival nyújt az EU-s szabvány szerinti tarifáknál kedvezőbb díjakat. Az S csomag pedig idén június 1-jétől már közel 100 országban, tehát az EU-n kívül is elérhető, egyebek közt a foci VB helyszínén, Brazíliában is.
A Telenor az MTI-vel azt közölte, hogy a július 1-jén kezdődő roaming főszezon előtt teszi közzé roaming ajánlatait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.