Városlista
2024. szeptember 10, kedd - Nikolett, Hunor

Hírek

2024. Szeptember 10. 07:43, kedd | Életmód
Forrás: MTI

Ismét Kínában turnézik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

Ismét Kínában turnézik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

Öt év után ismét a Kínai Népköztársaságban vendégeskedik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing Irodája hétfőn az MTI-vel.

Legutóbb 2019-ben járt az országban a Zenekar, akkor hét nagyvárosban léptek fel, ezúttal négy várost érint a tíznapos turné. A zenekart ismét Kovács János, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának állandó karmestere dirigálja - írták a közleményben.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara csaknem 80 fős csapattal indult el Kínába szeptember 9-én, hogy öt év és a Covid-járvány után először muzsikáljon a kínai közönségnek.

A 2019-es koncertsorozatot rendkívül lelkesen fogadta a helyi hallgatóság. Az akkori helyszínek - Paoting, Cepo, Vejfang, Talien, Senjang, Hangcsou és Nanking - után most szeptember 11. és 16. között Sanghajban, Hszianban, Csingtaóban és ismét Nankingban öregbíti tovább a zenekar a magyar zene jóhírét - közölték.

A turnézáró helyszínen, a nankingi Forest Music Festivalon - 2019-hez hasonlóan - szabadtéren hangoznak el a művek.

A turnéra a programot a kínai fél kérésére elsősorban magyar szerzők műveiből állították össze. A hangversenyek első felében Liszt Ferenc két művét, a Les Préludes-öt és a Rákóczi-indulót hallhatja a közönség, majd Bartók Román népi táncok és Brahms Magyar táncok című műve, valamint Dvorák Három szláv tánca hangzik el.

A koncertek első felét Kodály Galántai táncok című zenekari műve zárja, a második részben Beethoven 7. szimfóniája csendül fel.

A nankingi szabadtéri fesztiválon Mendelssohn Hebridák-nyitányával indít a zenekar, majd egy kiváló fiatal cseh hegedűművész, Josef Spacek csatlakozik a zenekarhoz, aki egy Dvorák- és egy virtuóz Fibich-kompozíciót ad elő.

A turnéról készült élménybeszámolókat és fotókat a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek Facebook-oldalán kísérheti figyelemmel az érdeklődő közönség - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 10. 07:41, kedd | Életmód

Az Imagine Dragons jövő júniusban a Puskás Arénában lép fel

Első európai stadionturnéja keretében jövőre Magyarországon is fellép az Imagine Dragons. A világhírű amerikai pop-rock csapat 2025. június 14-én a Puskás Arénában ad koncertet.

2024. Szeptember 10. 07:35, kedd | Életmód

Navracsics Tibor: a fejlesztéspolitikai döntéseknél is komoly szerepet játszik a mesterséges intelligencia

A fejlesztéspolitikai döntéseknél is komoly szerepet játszik a mesterséges intelligencia (AI) – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten, az AI Summit 2024 rendezvényen.

2024. Szeptember 09. 07:41, hétfő | Életmód

A cukorbeteg gyerekek maguknál tarthatják az iskolában a mobiltelefont

Az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermekek az igazgatók döntése alapján az iskolában is maguknál tarthatják a mobiltelefont - írta Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.