Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Új Btk. - Tájékoztató kampányt indít a Fidesz

Új Btk. - Tájékoztató kampányt indít a Fidesz

Tájékoztató kampányt indít ősztől a Fidesz, hogy az emberek minél jobban megismerjék az új, rendkívül szigorú, 2013 júliusától hatályos büntető törvénykönyv (Btk.) rendelkezéseit - közölte Papcsák Ferenc és Mengyi Roland, a kormánypárt két országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A kampány során tájékoztatják majd a családokat, külön az időskorúakat, az iskolákat és a hivatalokat is - sorolták.
Papcsák Ferenc, a Fidesz jogi kabinetjének vezetője a tájékoztatón azt mondta, a büntetőjog-politikának mindenképpen reagálnia kellett arra, hogy az előző kormányzati ciklusban soha nem látott mértékben fonódott össze a politika a bűnözéssel, elég csak a Zuschlag-, a Hagyó-, a Hunvald- vagy a Sukoró-ügyre gondolni.
Mint fogalmazott, az emberek a 2010 előtti időszakban rendetlenséget, szegénységet, káoszt, jogbizonytalanságot és a közbiztonság hiányát láthatták az országban, védtelen, idős, fogyatékkal élő emberek ezreit támadták meg, a fiatalok pedig nagy veszélynek voltak kitéve, ezért mindenképpen szükség volt az új Btk.-ra, amelyet hétfőn fogadott el a parlament.
A Fidesz a "három csapással" már korábban eleget tett annak az elvárásnak, hogy legyen kemény, határozott - hangsúlyozta Papcsák Ferenc, hozzátéve ugyanakkor: "sajnáljuk, hogy a büntetőbíróságok még nem érzékelik ezt a törvényt", amely szerint a "három csapás" hatálya alá tartozó esetekben az ítélet kiszabásánál a bíró nem mérlegelhetne, ehhez képest az elmúlt napokban csak kilenc évet szabott ki egy visszaeső bűnözőre, miközben tényleges életfogytiglanra kellett volna ítélnie.
A politikus kitért a büntethetőségi korhatár 12 éves korra való leszállítására is bizonyos bűncselekmények esetén, amellyel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az elmúlt öt évben a 12-14 év közöttiek hét esetben öltek embert, több százszor raboltak, csaknem negyven esetben követtek el erőszakos közösülést, majdnem ezer alkalommal pedig szándékos testi sértést.
Mengyi Roland, aki egyben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke, kiállt amellett, hogy az új Btk. választ ad a vidéki emberek problémáira is, mert a büntetőjogi szigorítások igenis visszatartó erőt jelentenek az elkövetőknek. A legfontosabb módosítások között említette, hogy a jogos védelemből kikerült az arányosság a tényállás megfogalmazásánál. Lincselés, éjjeli késelés, 12-13 évesek által elkövetett rablás, időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények, erdei falopások - ezeknek, a Borsodra különösen jellemző cselekményeknek mindegyikére reagál az új büntetőkódex a fideszes képviselő szerint.

Címkék: Pártok-Fidesz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során