Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2017. November 18. 16:26, szombat | Belföld
Forrás: mti

Januártól közjegyző előtt intézhetőek egyes öröklési ügyek

Januártól közjegyző előtt intézhetőek egyes öröklési ügyek

Januártól már nemcsak a hagyatéki eljárás keretében, hanem polgári vagyonjogi ügyekben is lehet közjegyző előtt egyezséget kötni

- mondta Böröcz Helga közjegyző az M1 aktuális csatorna szombati műsorában. A feleknek polgári ügyekben nem kell bírósághoz fordulniuk, ha vita van köztük, de meg akarnak egyezni. Az egyezségi eljárás ezzel gyorsabbá válhat, és csökken a bíróságok leterheltsége is.

A jogalkotó célja, hogy ez a perindítást elhárító jogintézmény a vállalkozások és az állampolgárok számára is egyszerűen és könnyen elérhető legyen. Minthogy a közjegyzői irodák az ország egész területén működnek - nagyjából 20 kilométerenként található egy közjegyzői iroda - az eljárás közjegyzői hatáskörbe utalása egyszerűen hozzáférhetővé teszi az egyezségi eljárást mindenki számára - magyarázta.

Közjegyző előtt eddig kizárólag a hagyatéki eljárás keretében lehetett különböző típusú egyezségeket kötni a hagyatéki vagyonelemek elosztásáról. Ennek keretében az örökösök akár az örökhagyó végakaratát is felülírhatják, amennyiben a végrendelettől eltérően kívánnak örökölni - tette hozzá.

Jelenleg a hagyatéki eljárások 70 százaléka 3 hónapon belül zárul le, fél éven túl az ügyek tíz százaléka húzódik el. Tipikus hibaként említette a közjegyző, hogy gyakran hiányos a hagyatéki leltár, ami nehezíti az eljárást.

Címkék: öröklés, közjegyző

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.