Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2019. Június 22. 00:00, szombat | Helyi

Játékbaba, játékfigura - csak lányoknak?

Játékbaba, játékfigura - csak lányoknak?

Természetesen nem. Persze különbséget kell tennünk a hagyományos értelemben vett játékbaba, a Barbie babák és a játékfigurák között.

A játékbaba minden korosztály számára hasznos, a Barbie-k inkább a kislányok fantáziáját mozgatják meg, a játékfigurák pedig inkább a kisfiúk képzeletét ejtik rabul.

Mire tanít a játékbaba?

A hagyományos játékbaba a gondoskodás, a gyengédség tökéletes kifejezőeszköze. Hiszen a kisgyerekek azért is dajkálják őket, mert ezt látják a szüleiktől, így utánozzák ezt a viselkedésmintát, és maguk is kipróbálják. Így alakul ki bennük a gondoskodás ösztöne. Nekik pedig még anya és apa a legnagyobb hős a világon, ezért ők a példaképek. Ez a későbbiekben persze változik, de addig is részük lehet ezekben az élményekben.

A nagyobb korosztálynak készült játékbabák, mint a Barbie-k és társaik, már inkább másfajta szerepjátékhoz alkalmasak. Mivel a gyerekek életében roppant fontosak a mesék, csakúgy, mint a rajzfilmek, könnyen a főszereplők helyébe képzelik magukat. Babázás közben azonosulnak a megformált karakterrel, így pedig úgymond “kijátszhatják” magukból az őket foglalkoztató problémákat, feszültségeket. Olyan élethelyzetet teremtenek a babáknak, amikben ők is vannak, vagy legalábbis sokat foglalkoznak vele gondolatban. Ilyen lehet a szülők válása, az iskolai/óvodai piszkálás, megfélemlítés, népszerűbb nevén bullying, vagy akár egy titkos szerelem története is.

A fiúk oldaláról pedig ugyanez figyelhető meg, csak ők a szuperhős szerepébe bújnak a különböző akciófigurák segítségével. Náluk is a fent említett módon történő játék figyelhető meg, bár itt a versengés, az erőfitogtatás is szerepet kap.

Mit fejleszt, miben segít a játékbaba, játékfigura?

● Jó hatással van a beszéd- és kifejezőkészség fejlődésére, a szókincsre.
● Segít kialakítani a szociális készségeket, valamint az empátiát (beleérző képességet) és a gyengédséget.
● Pozitív irányba befolyásolja a konfliktus- és problémamegoldó készséget.
● Fejleszti a képzelőerőt, amely a szövegértéshez, olvasáshoz is elengedhetetlen tulajdonság.

A babák kínálata igen széles, hiszen alighogy népszerű lesz egy rajzfilm, sorozat vagy számítógépes játék, szinte azonnal megtalálhatjuk a boltok polcain a hozzá tartozó játékbabákat. Nincs ez másként a Játékszigetnél sem, hiszen maximálisan lépést tartanak az éppen aktuális kedvencekkel. Legyen szó akár a kisebbeknél népszerű Peppa malacról, vagy az ovis korosztály kedvencéről, a Mancs őrjáratról. De nem maradhatnak ki a Disney hercegnők sem, csakúgy mint a Minecraft és az új, feltörekvőben lévő csillag, a Fortnite sem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Július 29. 13:47, hétfő | PR

K&H: figyelemre méltó véleményt fogalmaztak meg a diákok a magyar oktatásról

Kevesen vannak, akik elismerésre méltónak tartják a színvonalat. Közeledik a felvételik eredményhirdetése, így a leendő gólyák hamarosan saját tapasztalatokat szerezhetnek a magyar felsőoktatás színvonaláról.

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.