Városlista
2021. május 9, vasárnap - Gergely

Hírek

2021. Április 02. 15:23, péntek | PR

Jön a nyár, ellenőriztesd az autóklímát!

Jön a nyár, ellenőriztesd az autóklímát!

A klímatöltés fontosságával általában tisztában vagyunk, de azt nem tudja mindenki, hogy a klímatöltés mellett milyen feladatokkal jár az autó klímaberendezésének karbantartása. Megmutatjuk mire figyelj – egész évben!

Nemsokára megjönnek a meleg nyári napok, így felkerül a tennivalók listájára a klímatöltés megrendelése is. Ez azonban nem az egyetlen feladat, amit el kell végezni a klímaberendezések optimális működéséhez szükséges megfelelő karbantartáshoz. Íme egy rövid lista, amire jó, ha figyelsz.

Klímatöltés

Kezdjük azzal, hogy miért van szükség a klímatöltésre. A klímarendszer gázzal működik, ami biztosítja a rendszer hatékony és pontos működését – ameddig elegendő gáz van a rendszerben. A rendszer használatának természetes velejárója, hogy a hűtőközeg nagyjából egyötöde elpárolog. Ez nem jelenti azt, hogy a berendezés megáll, ugyanakkor hatásfoka jelentősen lecsökken.

A klíma töltését ezért évente, de maximum 15 ezer kilométerenként ellenőrizni kell és szükség szerint elvégezni a rendszer újratöltését.

Fontos azt is tudni, hogy a klíma optimális működéséhez néhány naponta be kell kapcsolni a berendezést. A nagyjából folyamatos használat biztosítja, hogy a csövek ne száradjanak, sérüljenek, így a klímagáz vesztesége is csökkenthető.

Szűrőcsere

A szűrőcsere fontosságát nem nagyon kell bizonygatni. A szűrő az, aminek segítségével a klímaberendezés megfogja a levegőben lebegő port, vírus és baktériumszemcséket, polleneket, így a szűrő felülete időnként telítődik. Már nem képes ellátni a feladatát, sőt, rosszabb esetben a korábban kiszűrt részecskéket is visszaáramoltatja a jármű belsejébe. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a szűrő cseréjéről is rendszeres időközönként gondoskodjunk ügyelve arra, hogy például a sok virágporral érkező tavaszi időszakban ezt mindenképpen tegyük meg, mielőtt a pollenszezon beindul.

Klímatisztítás és fertőtlenítés

A klíma hűtő funkciójáért felelős lamellákkal ellátott csőkígyó szintén fertőzés forrása lehet, ha nem tartjuk tisztán és időnként nincs szakszerűen lefertőtlenítve. A nedves közeg melegágya lehet sokféle baktériumnak és fertőzésnek. A gond az, hogy ez a berendezés igen nehezen hozzáférhető helyen van, így mindenképpen érdemes szakemberre bízni az alapos tisztítást és fertőtlenítést, hogy biztosítani lehessen a klíma optimális és egészségre ártalmatlan működését.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 30. 12:46, péntek | PR

HP nyomtatót otthonra - a legjobb megoldás

Talán lassan magunk mögött tudhatjuk a pandémia okozta nehézségeket, ugyanakkor az ténykérdés, hogy életünk örökre megváltozott. Munkahelyünk ugyanis nem csak ideiglenesen, de sokak számára véglegesen hazaköltözött.

2021. Április 28. 07:40, szerda | PR

A french press kávé különleges világba repít bennünket

Napjainkban egyre többen készítenek az otthonukban kávét, ezért sokak számára fontossá vált, hogy a kávé könnyedén és gyorsan elkészíthető legyen.

2021. Április 27. 10:34, kedd | PR

Bővül és megújul a varsányi általános iskola

Új tantermekkel és szaktantermekkel, tornateremmel, valamint többi közt műanyag borítású sportpályával is bővül a hamarosan megújuló Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola.

2021. Április 22. 15:13, csütörtök | PR

Őrült kíváncsiak az emberek erre a koncertre!

A magyarok ki vannak éhezve a jó koncertekre, legalábbis erre utal, hogy már tízezrek nézték meg a Németországban és Amerikában élő magyar zenész-producer Leslie Mandoki és világsztár barátai online koncertjét.