Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 07. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jönnek a csődök a tejágazatban?

Jönnek a csődök a tejágazatban?

Több tejipari cég mehet tönkre idén, miután évek óta nem sikerül visszahódítaniuk a belső piacot, és így nyereségessé válniuk. Míg a feldolgozás bajban van, az alapanyag-előállítás hatékonysága idehaza nem rossz: a hazai tejtermelés meghatározó hányadát a nagyobb tehenészetek adják - írja a Világgazdaság.

Ha nem is a húsiparban megfigyelhető csődhullám lesz 2013-ban, egészen biztos, hogy idén több tejfeldolgozó cég fog tönkremenni – jelentette ki Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnökhelyettese azon a sajtóeseményen, amelyet kedden tartottak Budapesten. Az ágazat helyzetét értékelve Mélykuti kifejtette: a magas árszintek miatt a hazai tej nehezen tud versenyezni az importtermékekkel, pedig az ágazat túlélése érdekében a magyar feldolgozó cégeknek vissza kellene szerezniük a belső piacaikat.

Az elnökhelyettes figyelmeztetett: a 2015-től élő uniós tejpiaci liberalizációra válaszul több ország növelni kívánja termelését. Mélykuti ezen a ponton Hollandiát említette példaként, amely a liberalizált piacon a mostaninál 20 százalékkal több tejjel szeretne megjelenni. „Ez a 20 százalékos növekmény önmagában több, mint Magyarország teljes termelése, és ennek a mennyiségnek nyilván piacot keresnek majd” – tette hozzá az elnökhelyettes.

2012 nehéz, ellentmondásos év volt a tejágazat szereplői számára – jelentette ki Mélykuti az eseményen. Míg tavaly év elején még „aránylag magas” tejárak voltak, amelyek 2011 óta emelkedtek, a tavalyi második negyedévre ez túlkínálathoz, és az árak eséséhez vezetett. Az elnökhelyettes azt mondta: a tejágazat szereplőinek hosszabb távú célja az lenne, hogy lehetőség szerint minél több jó minőségű tejet dolgozzanak fel idehaza, ahelyett, hogy exportra viszik. Ezen felül cél lenne az árak nagymértékű ingadozásának tompítása is. „Az nem megy, hogy a nyerstej ára 65 és száz forint között ingadozzon egy éven belül” – fogalmazott Mélykuti, aki emlékeztetett: a tavalyi év közepén az aszály jelentősen megnövelte a termelők költségeit, ez párosult akkor a csökkenő árakkal. Az elnökhelyettes szerint a helyzet már a 2009-es év nehézségeit idézte, és az ágazat szereplői az üszők eladását fontolgatták. „Végül az év utolsó négy hónapjának áremelkedése kompenzálni tudta a termelők korábbi veszteségeit” – jelentette ki Mélykuti.

A Tej Terméktanács elnökhelyettese megjegyezte: bár az alapvető tejtermékek esetében nem 27, hanem 18 százalékos áfakulcs van érvényben, ez a forgalmiadó-terhelés is magas, a feldolgozók nagy része hátrányban van az áfacsalókkal szemben. Mélykuti Tibor szerint elengedhetetlen lenne az alapvető élelmiszerek áfájának 10 százalék alá csökkentése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország