Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2013. November 18. 08:20, hétfő | Helyi
Forrás: Hasznos Hírek

Jövőre havonta kétszer ingyen lehet pénzt felvenni, összesen 150 ezret

Jövőre havonta kétszer ingyen lehet pénzt felvenni, összesen 150 ezret

Jövő februártól minden banknak biztosítania kell, hogy ügyfelei havonta legalább kétszer ingyen vehessenek fel készpénzt, összesen százötvenezer forintot az automatákból.

A pénzügyi rezsicsökkentésről szóló törvényjavaslatot hétfőn fogadta el az Országgyűlés 303 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett. Nemmel a Demokratikus Koalíció (DK) színeiben politizáló független képviselők voksoltak.
A törvény értelmében azoknak lesz lehetőségük ingyenesen készpénzt felvenni magyarországi automatákból, akik elmúltak 16 évesek, magyarországi lakóhelyük vagy tartózkodási helyük van, és nyilatkoztak arról, hogy melyik fizetési számlájuk esetében kérik a díjmentes pénzfelvétel lehetőségét.

Nyilatkozni - szemben a korábbi tervekkel - nemcsak személyesen a pénzintézetnél lehet majd, hanem netbankon keresztül is december 1. és január 20. között. Később ezt a nyilatkozatot lehet módosítani, azaz másik számlát megjelölni. A jogszabály emellett kimondja: 2014 végéig központi rendszert kell létrehozni annak nyilvántartására, hogy a fogyasztók az előírásoknak megfelelően tettek-e nyilatkozatot.

Mindenki csak egy bankszámlája esetében élhet az ingyenes készpénzfelvétel jogával.

Legfeljebb százötvenezer forintig annak is biztosított lesz a fizetés, a nyugdíj, a szociális támogatás, valamint az ösztöndíj díjmentes felvétele, akinek mínuszban van a számlaegyenlege.

Azok is vehetnek majd fel ingyenesen készpénzt - a számlavezető pénzintézetnél -, akiknek a jogszabály hatálybalépése előtt nem volt bankkártyájuk, de van folyószámlájuk. Nekik ezt a jogot 2014 végéig biztosítja a törvény.

A jogszabály azt is rögzíti, hogy az ingyenes pénzfelvétellel összefüggésben a bankok nem háríthatnak semmilyen költségnövekedést az ügyfelekre.

A javaslat indoklása szerint az elmúlt egy évben jelentősen drágultak Magyarországon a banki szolgáltatások. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2012 decemberéhez képest a banki költségek átlagosan több mint 45 százalékkal emelkedtek, miközben az Európai Unió tagállamaiban átlagosan csupán 0,8 százalékos volt a növekedés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.