Városlista
2024. szeptember 13, péntek - Kornél

Hírek

2014. Június 27. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Július elsejétől jön az elektronikus adóellenőrzés

Július elsejétől jön az elektronikus adóellenőrzés

Minden vállalatnak és vállalkozásnak érdemes ellenőriznie, hogy az adóhatóság számára adott nyilatkozata a cég elektronikus kapcsolattartására vonatkozóan mire is terjed ki, július elsejétől ugyanis a NAV elektronikusan indíthat adóellenőrzéseket. Az elektronikusan megindított eljárás adónem – azaz adófizetési kötelezettséget keletkeztető – ellenőrzést, vagy célellenőrzést – vagyis mulasztási bírságot eredményező eljárást – is jelenthet – hívja fel a figyelmet Fekete Zoltán Titusz, az RSM DTM szakértője a hamarosan életbe lépő változásra legfrissebb blog-bejegyzésében.

Ma már cégmérettől függetlenül szinte valamennyi adózó elektronikusan köteles az adóbevallásait a NAV felé benyújtani, hiszen elektronikus bevallás benyújtására kötelezett az, akinek jogszabály alapján havi adó- és járulékbevallást kell beadnia.

Az elektronikus kapcsolatot tartó személy azonban nem feltétlenül azonos azzal, akinek fontos lenne értesülnie az adóhivatal által megindított adóellenőrzésről. Ezért a cégeknek saját érdekükben érdemes ellenőrizniük milyen személyekhez milyen jogosultságot rendeltek.

Július elsejétől ugyanis a megbízólevél és az értesítés külön érkezik majd, előbbit meg lehet küldeni elektronikusan, míg utóbbi esetében erre nincs mód. Ez pedig azért fontos, mert a megbízólevél átvételéhez kötődik az önellenőrzésekre nyitva álló időkapu lezárása.

Az ellenőrzés alá vont adónem és időszak már nem önellenőrizhető és az önellenőrzés csakis akkor váltja ki a hozzá fűződő joghatást, ha az adóellenőrzés megkezdésének napját megelőzően már benyújtásra került. Így egy rossz ütemben átvett megbízólevél, amely az ellenőrzési eljárás megkezdésének napjaként datálódik, „károkat” tud okozni a vállalat számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.