Hírek
2011. Március 24. 16:53, csütörtök |
Helyi
Forrás: Nyugathír
Kaiser-Food: májusban lakat! Nagy István: "Szó sem volt piacvásárlásról!"
100 dolgozójától válik meg a több mint másfél évszázados múltra visszatekintő Győr-Moson-Sopron megyei húsüzem, amely májusban leállítja a termelését.
A Kaiser-Food Kft. a szárazáru-gyártást szolnoki és békéscsabai gyáregységeiben folytatja tovább. Az ügyvezető a mosonmagyaróvári üzem rossz műszaki állapotával indokolja a bezárást, miközben a cég honlapján az áll: 2004 nyarán az üzem teljes felújításon, korszerűsítésen esett át: új pácoló üzemrészt alakítottak ki, és megteremtették az ehhez szükséges épületgépészeti hátteret is. A város polgármestere szerint a jelenlegi tulajdonos csak piacot vásárolt, döntésénél pedig nem vette figyelembe az emberi tényezőket.
Az ország egyik legjelentősebb húsipari vállalkozása, a Debreceni Csoport Kft. tavaly vásárolta meg a mosonmagyaróvári és abdai üzemmel rendelkező Kaiser Food Kft.-t. A szalámigyártás története a Lajta-parti városban a 19. század közepére nyúlik vissza, ám a termelés 160 év után megszakadni látszik. A bezárás a helyiek szerint nem véletlen.
Nagy Sándor, Mosonmagyaróvár: "Felújították, szépen rendbe tették, és utána adták el, potom pénzért."
Ez az asszony 40 évig dolgozott a húsüzemben. Azt mondja, a mosonmagyaróváriak szívügyüknek tekintik a gyár sorsát.
Tóth Jolán egykori fűszerkészítő, Mosonmagyaróvár:"Ha két műszakban dolgoztunk, akkor 160 mázsát is legyártottak. 80-at délelőtt, az első műszakban, 80-at meg a másikban."
"Innentől kezdve ez a márkanév nem ugyanaz" - mondja a város polgármestere.
Nagy István szerint az új tulajdonos a bezárásnál csak az üzleti érdekeket nézte, az emberi szempontokat teljesen figyelmen kívül hagyta.
Nagy István polgármester, Mosonmagyaróvár, Fidesz-KDNP:"Amikor tavaly az új vevő jelentkezett, és megvásárolta ezt a patinás mosonmagyaróvári céget, akkor szó nem volt arról, hogy ő csak piacot vásárol, és igazából a márkanevet szeretné megszerezni. Másra nincs szüksége. Akkor a dolgozókat és a várost is arról tájékoztatták, hogy fejlesztések fognak történni."
A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke elmondta: az elmúlt 20 évben 24 jelentős üzem zárta be a kapuit, így 12 millióról 3 millióra csökkent a hazánkban feldolgozott vágósertés mennyisége. Az ágazatban dolgozó 37 ezer emberből mára alig akad 6 ezer.
Kapuvári József elnök, Húsipari Dolgozók Szakszervezete:"A tulajdonos egy kockázati tőke társaság, tudjuk, hogy ez hogy működik, ma betesz 100 dollárt, holnap ki akar venni rögtön kettőt. Ahhoz, hogy fennmaradjon a termelés, és profitábilis legyen, hozzáteszem, hogy a kolbászgyártás rentábilis szokott lenni, nyilván be kellene tenni sok pénzt, ahhoz, hogy megújítsák a technológiát, hosszabb távon kellene gondolkodni, de egy ilyen társaság nem gondolkodik hosszabb távon."
Mosonmagyaróváron a gyár vezetése szerint az elavult berendezések miatt kell leállni a termeléssel, holott a cég honlapján azt írják, hogy 2004-ben újították fel a teljes eszközparkot, és a körülmények megfelelnek az Európai Uniós előírásoknak is.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 21. 10:43, csütörtök | Helyi
Frühwirth Ildikó – Családi ünnepek kézikönyve
Frühwirth Ildikó Családi ünnepek kézikönyve című kötetének bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében november 26-án, kedden 17 órától.
2024. November 04. 14:07, hétfő | Helyi
K&H: indul a „pénztanárok” versenye
a TikTokon csapnak össze egymással a pedagógusok
2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi
NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa
2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi
PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit
A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre