Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2016. Május 11. 23:27, szerda | Helyi
Forrás: Mokult

Kárpát-medencei amatőr színjátszók találkozója - fotókkal

Kárpát-medencei amatőr színjátszók találkozója - fotókkal

A Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület 2016. május 6. és 8. között rendezte meg a XXVI. Moson Megye Színjátszó Találkozót a Flesch Károly Kulturális Központban.

Május 6-án, pénteken a egész estés előadást tekinthetet meg a közönség. Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjét a Operett Amatőr Színjátszó Egyesület (Tamási) színészei adták elő nagy sikerrel.


A színjátszó találkozó versenyprogramja szombaton délelőtt kezdődött. A város nevében dr. Iváncsics János alpolgármester köszöntötte a találkozó résztvevőit. Elmondta, hogy Mosonmagyaróváron nagy hagyományai vannak a színjátszásnak, s a város a jövőben is kiemelt figyelmet fordít erre a művészeti ágra.

A szervezők nevében Nagy Sándor elnök nyitotta meg a találkozót. Az elmúlt negyedszázadban a színjátszó esemény a kárpát-medencei magyar anyanyelvű amatőr színészek találkozójává nőtte ki magát. A találkozó a szervezők szándéka szerint az idén is sokszínű, a programba beválogatott 19 produkció reprezentálja a kárpát-medencei színjátszást. Külön köszöntötte a zsűrit alkotó Kiss Lászlót, a Magyar Szín–Játékos Szövetség alapító elnökét, minősítőt, Pápai László rendezőt, minősítő zsűritagot és Gergye Rezső rendezőt, a vasvári Nagy Gáspár Művelődési Központ igazgatóját, akik évek óta szakmai tanácsaikkal segítik a színjátszó csoportokat, s döntöttek a 14 díjról.


Ezt követően az amatőr színészeké lett a főszerep. Egymás után mutatkoztak be a gyermek-, diák- és felnőtt csoportok, akik a legkülönbözőbb műfajú színjátékokat állították színpadra. A bemutatókon a csoportok egymás produkcióját megtekintve hatalmas tapssal adtak hangot elégedettségüknek.


A két és fél napos nonstop bemutatók után, vasárnap került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra. A zsűri nevében Kiss László zsűrielnök értékelt, magas színvonalúnak értékelve a látott produkciókat. Kiemelte a határon túli színjátszó csoportok teljesítményét, akiket nagy várakozással tekintettek meg, s idén sem okoztak csalódást. A bemutatott darabok rengeteg eredeti rendezői elképzelést tartalmaztak, nagyszerű színházi élményekkel megajándékozva a műértő közönséget.


Valamennyi résztvevő csoport emléklapot vett át Nagy Sándortól, majd a díjátadásra került sor. A Moson Megye Színjátszó Találkozó fődíjait négy csoport, illetve személy vehette át.


- Legjobb előadás fődíja: Katona Kamra (Kecskemét)
- Legjobb adaptációs játék fődíja: Fókusz Gyermekszínpad II. (Dunaszerdahely, Szlovákia)
- Legjobb gyerekelőadás fődíja: Fókusz Gyermekszínpad I. (Dunaszerdahely, Szlovákia)
- Legjobb rendező fődíja: Jarábik Gabriella (Fókusz Gyermekszínpad, Dunaszerdahely)
A Moson Megye Színjátszó Találkozó szakmai egyéni és csoportos díjai:
- Rendezői díj: Váradiné Márkus Éva (Lébényi színjátszók, Lébény)
- Közösségi színjátszás díj: Bolyai Szín-Játék-Kör (Mosonmagyaróvár)
- Stilizált játék díj: Tekergőcök Színjátszó Csoport (Nyárasd, Szlovákia)
- Színészi díj: Romsics Simon (Kunszigeti Gézengúzok, Kunsziget)
- Rendezői díj: Sárosi Gábor (Katona Kamra, Kecskemét)
- Színészi díj: Szappanos Janka és Papp Zsófia megosztva (Katona Kamra, Kecskemét)
- Zenei díj: Varga Zaránd (Fókusz Gyermekszínpad, Dunaszerdahely, Szlovákia)
- Adaptációs díj: OFF-Színkör (Pécs)
- Színészi díj: Weisz László (Bolyai Szín-Játék-Kör, Mosonmagyaróvár)
- Reménység díj: Szigetiek (Dunasziget)
A minősítő zsűritagok (Kiss László és Pápai László) döntöttek a Magyar Szín-Játékos Szövetség által adományozott országos minősítésekről.
- Arany minősítésű produkció: Katona Kamra (Kecskemét) August Strindberg: Az erősebb című drámája, rendező: Sárosi Gábor.
- Ezüst minősítésű produkció: Operett Amatőr Színjátszó Egyesület (Tamási) Kálmán Imre: Csárdáskirálynő című operettje, rendező: Demeter György és az OFF-Színkör (Pécs) EZ-OPUS című című drámája, rendező: Engel Mária.
- Bronz minősítésű produkció: NewGO-K Diákszínjátszó Csoport (Győr) T.A.B.U. című szerkesztett játéka, rendező: Horváth Márk.
- Minősített produkció: Károlyházi Kabaré Társulat (Károlyháza) Az apróhirdetés című kabaréja, rendező: Ruzsa Lajos és a Proscenion Drámaszínpad (Budapest) Minden egér szereti a sajtot című zenés mesejátéka, rendező: Stampfel Krisztina és Váradi Vivien.

Nagy Sándor a színjátszó találkozó végén köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak, Mosonmagyaróvár Önkormányzatának, Nemzeti Kulturális Alapnak és a Emberi Erőforrások Minisztériumának. Azzal búcsúzott, hogy 2017-ben a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület ismét megrendezi a 27. kárpát-medencei magyar anyanyelvű amatőr színjátszók seregszemléjét.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.