Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 09. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Két hétre hazatérő magyarok, egy év múlva életpályamodell és négy éve válság - Lapszemle

Két hétre hazatérő magyarok, egy év múlva életpályamodell és négy éve válság - Lapszemle

Számos programon van túl az a 12 amerikai fiatal, aki az első magyar Birthright Program keretében érkezett hazánkba. A harmadik és negyedik generációs amerikai magyar fiatalokat Magyarországra csábító program ötlete George Patakitól, New York állam volt kormányzójától és lányától származik - írja a Népszabadság. Akár több mint hatvan százalékkal emelkedhet egyes pedagógusok bére a jövő szeptemberben bevezetendő életpályamodell révén – adta hírül a Magyar Hírlap. A Magyar Nemzet szombati számában a négy évvel ezelőtt világválság okairól értekezik.

A Birthright Program nem magyar találmány, elsősorban izraeli, örmény és ír példákat követ, amelyek közül a legismertebb a Taglit Birthright Israel. A szó a születéssel együtt járó jogra utal, a program célja, hogy az anyaországból elszármazott fiatalok ismét kapcsolatba kerüljenek rég elfeledett kulturális örökségükkel, és felfedezzék identitásukat. A Balassi Intézet és a Kossuth Alapítvány által szervezett program ehhez hű is marad: nem volt előfeltétel, hogy a fiatalok tudjanak magyarul, vagy bármiféle kapcsolatuk legyen magyar közösségekkel: olyan harmadik és negyedik generációs amerikaiakat is kerestek, akik még nem jártak Magyarországon, és családjukban sem játszik kiemelt szerepet a magyar identitás. A program a gulyás–huszár–matyó hímzés sztereotípiákon túl újat akar mutatni az elszakadt magyaroknak. Ellátogattak például a zsámboki biofarmra, amelyet egy itt élő angol vezet. A résztvevők megismerkedhettek az organikus mezőgazdasággal, amely Amerikában is nagy divat. Szerveztek emellett találkozókat több fiatal és sikeres magyar vállalkozóval, és olyan külföldiekkel, akik itt találták meg számításaikat. A program sikerét mutatja, hogy hatalmas volt a túljelentkezés, mert csak tizenketten látogathattak el az országba két hétre.

***

Még egy évet kell várniuk a pedagógusoknak az életpályamodellre, amely a mindenkori oktatási kormányzat egyik régi adósságát törlesztené - tájékoztat a Magyar Hírlap. Az életpályamodell révén egy főiskolát végzett pedagógus kezdő alapbére a 2011-es bruttó 122 ezer forintról 167 400 forintra emelkedik, három év munkaviszonnyal a háta mögött ugyanilyen végzettséggel 126 300 helyett csaknem hatvan százalékkal többet, 200 880 forintot kereshet valaki 2013 szeptemberétől. Az egyetemet végzettek esetében még nagyobb a növekmény: míg az ő kezdő alapbérük tavaly 129 500 forint volt, jövőre 186 ezer lesz, a három éve a pályán lévőké pedig 136 ezerről 223 200 forintra nő. Az oktatási kormányzat jövő évtől a pedagógusok minősítési rendszerét is bevezeti, amelyen, ha valaki megfelel, sokkal nagyobb bérnövekményt érhet el.

***

Nem annyira a bedőlt amerikai lakáshitelek, mint inkább egy többszereplős pénzpiaci játék okozta négy évvel ezelőtt a gazdasági világválság felgyorsulását - állapítja meg a mai Magyar Nemzet. A Lehman Brothers bedőlése indította el a folyamatot, melyet szándékosan hagytak bedőlni azért, hogy a pénzintézetek helyett a társadalom fizesse ki az úgynevezett rossz adósságokat. A bank részvényei 2008. szeptember 15-én egy nap alatt 90 százalékot zuhantak, miközben a Dow Jones index ötszáz pontot esett. A pénzintézetről – amelyet addig az egyik legsikeresebbnek tartottak – néhány nappal korábban már lehetett tudni, hogy nehézségekkel küzd. A társaság ugyanis szeptember 10-én tette közzé negyedéves eredményeit, amelyekből kiderült, hogy – főként jelzálogpiaci tevékenységével összefüggésben – 3,9 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el. A cég vezetői néhány napig még próbálkoztak a bank értékesítésével, és reménykedtek az állami mentőövben is, azonban a helyzet menthetetlennek bizonyult, és csődvédelmet kellett kérniük. A csődvédelem időszaka alatt a vállalatot gyakorlatilag kirámolták a hitelezői, elvitték jó szerződéseit és ügyfeleit, a rosszakat pedig az államra terhelték. A piacon pedig elindult egy úgynevezett tisztulási folyamat, amely végső soron a verseny csökkentéséhez vezetett – vélekedett a Magyar Nemzetnek Varga István gazdasági szakember. Ezek a nagy átrendeződések pedig azzal jártak, hogy a kormányok – Amerikában és Európában egyaránt – gyakorlatilag átvállalták a pénzügyi szektortól a soha ki nem fizethető adósságokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során