Városlista
2024. szeptember 13, péntek - Kornél

Hírek

2014. Június 29. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kevesebben válnak, többen házasodnak, több gyereket vállalnak

Kevesebben válnak, többen házasodnak, több gyereket vállalnak

A családügyi államtitkár a KSH legfrissebb demográfiai adatait ismertette a Deák Ferenc téri evangélikus templom előtt, egy esküvő kezdetével egy időben tartott sajtótájékoztatón, és a házasulandó párnak gyerekcipőt ajándékozott.

Novák Katalin elmondta: az év első négy hónapjában 8,1 százalékkal nőtt a házasságkötések száma, ötszázzal több házasságot kötöttek idén január és április között, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Hozzátette: 2,9 százalékkal, nyolcszázzal több gyermek is született, mint tavaly ugyanekkor.
Arról is beszélt, hogy a válások száma 1990 és 2007 között drasztikusan nőtt, ám ez a negatív tendencia már megfordult. 2011-ben 2,3 százalékkal volt kevesebb válás, mint egy évvel korábban, 2012-ban további 6,4 százalékkal, 2013-ban pedig még 8 százalékkal csökkent a válások száma.

A fiatalok meghallották a kormány üzenetét, azt hogy 'érdemes házasságot kötni, érdemes családot alapítani, családban élni' - fogalmazott. A házasság érték, olyan lelki és gazdasági közösség, amely stabil alapot jelent a gyermekvállaláshoz, a családalapításhoz - fűzte hozzá. Novák Katalin a Deák Ferenc téri evangélikus templom előtt, egy esküvő kezdetével egy időben tartotta a sajtótájékoztatót, és a házasulandó párnak gyerekcipőt ajándékozott.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy ma Magyarországon a párok 81 százaléka él házasságban, és 2011 óta folyamatosan növekszik a házasságkötések száma. Jelezte: ez 2011-ben 0,9, 2012-ben 1, 2013-ban pedig 2 százalékos növekedést jelentett az előző évi adatokhoz képest. Kitért arra is, hogy a KSH adatai szerint a terhességmegszakítások száma 10 százalékkal csökkent, ami 1300 kisbaba megszületését jelenti.

Az államtitkár felidézte az Orbán-kormány elmúlt négy évben a családok megerősítéséért tett több lépését, ezek között az anyasági támogatások rendszerének reformját, a diplomás gyed és a családi adókedvezmények bevezetését; ez utóbbi 1,1 millió család helyzetén javított. Hozzáfűzte: ez átlagosan, éves szinten 200 ezer forint pluszjövedelmet jelentett a családoknak. Azt hangoztatta, hogy a családok továbbra is nagyon fontosak a kormánynak, ezért a következő négy évben mindent meg fognak tenni a megsegítésükért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.