Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. December 09. 09:34, szerda | Helyi

Kihirdették a várostörténeti vetélkedő nyerteseit

Kihirdették a várostörténeti vetélkedő nyerteseit

2020-ban negyedik alkalommal szervezte meg a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület és a Huszár Gál Városi Könyvtár közösen várostörténeti vetélkedőjét.

A díjátadóra 2020.december 4-én, pénteken délután került sor a VárosvédőEgyesület irodájában a Flesch Károly Kulturális Központban. A díjakat Tuba László, a pályázatokat elbíráló bizottság elnöke adta át a csapatoknak.

A felhívást mosonmagyaróvári 8, 9. és 10. osztályos tanulóknak írták ki, 4 fős csapatok és egy fő felkészítő tanár számára. A téma idén Mosonmagyaróvár jeles műemlékei voltak. A feladat 10 kijelölt műemlék egyikéről saját készítésű fényképekkel színesített leírás elkészítése, továbbá az adott műemlékhez kapcsolódó kreatív feladatok teljesítése.

A felkészüléshez a 10 kijelölt műemlékről segédanyagot is kaptak a csapatok, melyből ki kellett választaniuk azt az egyet, amivel pályáznak. A műemlékekről rendelkezésre állt még a Mosonmagyaróvári Városi TV által készített film is.

Zsűri értékelte a beérkezett anyagokat. A vetélkedő kiírására 9 pályamű érkezett. A feladat két részből állt: egy műemlék leírásából, történetének és mai állapotának összefoglalásából, továbbá egy kreativitást igénylő korhű történt megírásából.

Összesen 60 ponttal jutalmazták a dolgozatokat, az értékelésben pedig nagy súllyal szerepelt, hogy a tanulók pontosan nevezzék meg a választott műemléket, hiánytalanul tegyenek eleget minden feladatnak. A kreatív megoldások és a szellemesen, jó stílusban megírt történetek is segítettek a zsűrinek a pontok növelésében.

Első helyezett lett a Piarista-iskola 8. osztályos csapatának a magyaróvári várról készített munkája, ugyanis a zsűri szerint alapos volt az épület építészeti értékeinek leírása, a vártörténet a lényeges eseményeket tartalmazta.

– Szépek voltak a különböző korokból származó képek, s érdekes a jó stílusban megírt 15. századi kitalált történet. Kár, hogy a vár mai állapotáról keveset tudattak velünk – vélekedett a zsűri.

Második helyezést értek el a Bolyai-iskola 8. osztályának tagjai a főhercegi malomról írt pályaművel.

– Különösen nehéz feladatot jelentett a bonyolult szerkezetű épületegyüttes építészeti/műemléki leírása, ezt és a malom építéstörténetét valamint mai állapotának leírását – ha nem is tökéletesen – jól megoldották. Érdekesek voltak a külső-belső fotók és várt többletet jelentett a másik két városi malom teljes feldolgozása– mondták el a zsűritagok.

Harmadik helyre került a Piarista-iskola 8. osztályának a sörfőzdéről készült munkája.

A zsűri szerint sok jó fotót, színvonalas leírást, üzemtörténetet és egy szép lírai történetet tartalmazott. Hiányoltak azonban a leírásból és a történetből egy-egy tényt és a második sörmárka megnevezését.

A 2020. évi vetélkedőt a "Mosonmagyaróvár műemlékeinek védelme, felmérése, értékbecslése és népszerűsítése közösségi programok szervezése útján" című projekt keretein belül rendezték meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.