Városlista
2024. augusztus 5, hétfő - Krisztina

Hírek

2015. Április 27. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: Saját

Kitaibel Pál Tanulmányi Verseny Mosonmagyaróváron

Kitaibel Pál Tanulmányi Verseny Mosonmagyaróváron

A versenyzők idén már 38. alkalommal mérhették össze tudásukat a biológiai- és környezetvédelmi versenyen.

A neves biológiai- és környezetvédelmi tanulmányi verseny döntője 2015. április 24. és 26. között a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán került megrendezésre. A versenyzők idén már 38. alkalommal mérhették össze tudásukat.
A mosonmagyaróvári döntőbe a megyei selejtezőket követően 120 diák jutott a középiskolák 9-10.- évfolyamos tanulói közül.

„A Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Verseny, szervesen illeszkedik a közoktatási tehetséggondozás rendszeréhez. – tudtuk meg Hoczek László versenyfelelőstől, a Nyugat-magyarországi Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium igazgatóhelyettesétől - Célja, hogy már a 14-15 éves korosztály figyelmét a természettudományos pálya biológiai környezet- és természetvédelem felé irányítsa. Ennek a célját szolgálja a versenykiírás egyik fő eleme, amely során a tanuló egy önálló tudományos megfigyelést, vagy vizsgálatot valósít meg és ennek eredményét szakmai zsűri előtt mutatja be a verseny döntőjében. Számos hazai középiskolában az ott dolgozó pedagógusok szakkörök, önképző körök formájában egész tanéven át készülnek a versenyre, a tanulók ennek során bővítik tantárgyi ismereteiket, megismerkednek természettudományos vizsgálati eljárásokkal, módszerekkel, terepi megfigyeléseket folytatnak. Végül eredményeiket tudományos beszámoló formájában jelenítik meg. Bár közvetlen nyomon követést a verseny nem folytat, viszont a visszajelzések alapján tudjuk, hogy a versenyzők igen jelentős része, közvetve, vagy közvetlenül a felkészülés során szerzett ismereteit hasznosítja pályaválasztásában.”

A verseny névadója, Kitaibel Pál (1757-1817) magyar botanikus és kémikus kora természettudományának szinte minden ágában dolgozott. A tudományos munkának élt, összegyűjtötte és leírta Magyarország kőzeteit, növényeit és ásványvizeit.

„Az idei tanévben a korábbi évektől eltérően nem vettnek részt külföldi diákok a versenyben. A versenybizottság reméli, hogy az idei esztendő csak kivétel volt és törekszik rá, hogy jövőre újra itt legyenek az erdélyi és felvidéki magyar tannyelvű középiskolákat képviselő diákok és felkészítő tanáraik.” – mondta Hoczek László.

Az országos döntő hivatalos versenyeredményei:

Kategória I.

1 helyezett: Nagy Anna Fruzsina - Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen (felkészítő tanár: Gőz József)
2. helyezett: Csordás Eszter – Chernel István Általános Iskola és Gimnázium, Agárd (felkészítő tanár: Tóth Géza)
3. helyezett: Halkó Ádám – SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium, Szeged (felkészítő tanár. dr. Ságiné Széll Andrea)

Kategória II.

1. helyezett: Korpás Kristóf – Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc (felkészítő tanár: Rémiás Ferenc)
2. helyezett: Semperger Zsolt - Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (felkészítő tanár: Nagy Péter)
3. helyezett: Polgár Patrik - Keszthelyi Vajda János Gimnázium (felkészítő tanár: Bertáné Kövesdi Gabriella)

Kategória III.

1. helyezett: Zomborácz Soma - Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskola, Szeged (felkészítő tanár: Bognár Judit)
2. helyezett: Deák Zoltán - Kecskeméti Humán Szakképző Iskola, Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakközépiskola és Szakiskolája (felkészítő tanár: Osza Gyöngyi)
3. helyezett: Pásztor Réka - FM ASZK Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium, Mátrafüred (felkészítő tanár: Fülöpné Patlok Zsuzsanna)

Kategória IV.

1. helyezett: Győrig Előd - NYME Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium, Sopron (felkészítő tanár: Hoczekné Kovács Magdolna)
2. helyezett: Szalai Ferenc - FM DASzK Szakképző Iskola - Ujhelyi Imre Mezőgazdasági és Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma, Szentlőrinc (felkészítő tanár: Dénes Eszter)
3. helyezett: Grácin Edit - Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskola, Szeged (felkészítő tanár: Bognár Judit)

A díjazott versenyzők tárgyjutalmakkal, folyóirat előfizetésekkel, tanulmányi kiránduláson való részvételi lehetőséggel, múzeumi belépőkkel lettek gazdagabbak az elismerő oklevél mellett.

Az InfoMosonmagyaróvár Szerkesztősége gratulál minden résztvevőnek!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 05. 11:01, hétfő | PR

K&H: végre átlépték a 200 ezer forintos határt a fiatalok

nagyobb jövedelemből menedzselhetik a mindennapjaikat

2024. Augusztus 05. 07:58, hétfő | Életmód

MÁV: emelkedett a jegyvizsgálók elleni támadások száma

A második negyedévben ötvenötre nőtt a MÁV-START jegyvizsgálóit ért elleni támadások száma - közölte vasárnap a vasúttársaság az MTI-vel.