Városlista
2024. augusztus 13, kedd - Ipoly

Hírek

2012. Szeptember 14. 08:35, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Ökológiai fejlesztés az Alsó-Szigetközben, a Mosoni-Duna és a Lajta térségben

Ökológiai fejlesztés az Alsó-Szigetközben, a Mosoni-Duna és a Lajta térségben

Közel 13 milliárdos fejlesztés indul az Alsó-Szigetközben, a Mosoni-Duna és a Lajta térségben, a beruházások 2014 végéig fejeződnek be.

A Szigetköz mentett oldali és a hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai továbbfejlesztésére közel 6,3 milliárd, a Mosoni-Duna és a Lajta térségi vízgazdálkodási rehabilitációra több mint 6,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) az Új Széchenyi Terv keretében - ismertették a projekt nyitó rendezvényén csütörtökön, Győrben.
Németh József, az ÉDUVIZIG megbízott igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a természetes folyamatok és az emberi beavatkozások következtében a korábbi természetes állapotok megváltoztak a térségben, a talajvíz szintje lecsökkent, a mellékágak és csatornák kiszáradtak, a vizes élőhelyek területi kiterjedése fokozatosan visszaszorult, a növény- és állatvilág fajgazdagsága csökkent. A beruházások célja, hogy a kedvezőtlen ökológiai folyamatokat megállítsa, és pozitív irányba terelje.


A Szigetköz mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszerének ökológiai továbbfejlesztését a Szabadics Zrt., a Közgép Zrt. és a KÖTIVIÉP B Kft. konzorciuma kivitelezi.
A beavatkozásoktól Németh József kifejtette: a Felső-Szigetközben jól működő hullámtéri vízpótló rendszert akarják Alsó-Szigetköz ágrendszerére kiterjeszteni megelőzve ezzel a további romlását. Az alsó-szigetközi mentett oldalon a Nagy-Duna-meder süllyedése talajvízszint-csökkenést hozott, ezért van szükség vízpótlásra.
A térségben három ponton lesz vízátvezetés a hullámtér és a mentett oldal között. Emellett egyebek között hallépcsőket hoznak létre, amelyek biztosítják a mentett oldal és a Mosoni-Duna között az átjárhatóságot, ami a vízi élőlények szaporodásának fontos feltétele.
A Mosoni-Duna és a Lajta térségi vízgazdálkodási rehabilitációjának kivitelezője a szlovák Doprastav és S. A. és a Dömper Kft.-ből alakult DD konzorcium.
Németh József hangsúlyozta: a rehabilitációs program a térségi önkormányzatok kezdeményezésére jött létre. A projekt 14 községet és 2 várost, Győrt és Mosonmagyaróvárt érinti. A belterületeken a hordalék lerakódását akadályozó és az árvizeket levezető művek létesülnek a községekben, rendezik a partszakaszokat, ahol a későbbiekben sétányokat, kikötőket alakíthatnak ki.
Győrben átépítik a Mosoni-Duna és a Rába partszakaszait, és szűkítik a medret. Mosonmagyaróváron egységes vonalvezetésű partot alakítanak ki. A külterületi beavatkozásokkal pedig hozzájárulnak a tájképi és az ökológiai értékek helyreállításához, továbbá a mezőgazdaság öntözővíz-igényének biztosításához.

Címkék: Lajta, szigetköz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 13. 08:06, kedd | Belföld

Ezeréves ünnep, 21. századi élmény – megújult a Szent István Nap mobilalkalmazása

Megújult mobilapplikáció és honlap segítségével tájékozódhatnak a Szent István Nap látogatói az eseményekről, rendezvényhelyszínekről és a négynapos ünnepségsorozattal kapcsolatos minden tudnivalóról.

2024. Augusztus 13. 08:02, kedd | Külföld

Az Egyesült Államok szerint a héten számítani lehet iráni támadásra Izrael ellen

Az Egyesült Államok értékelése szerint ezen a héten számítani lehet Irán és hozzá kapcsolódó fegyveres szervezetek részéről Izrael elleni támadásra