Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2021. December 05. 07:00, vasárnap | Bulvár
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Könyv jelent meg a sakkszövetség száz évéről

Könyv jelent meg a sakkszövetség száz évéről

Bemutatták A magyar sakk arcképcsarnoka, Százéves a Magyar Sakkszövetség című könyvet, amely az 1921-ben alapított Magyar Sakkszövetség fennállásának 100. évfordulója alkalmából készült.

"Körülbelül egy éve vetődött fel a gondolat, hogy a századik évfordulót egy könyvvel köszöntsük" - mondta Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke a szombati ünnepi eseményen, amelyen megjelentek a magyar sakkélet egykori és mai szereplői, versenyzői, majd elárulta: sok vita folyt arról, milyen is legyen a könyv, mi legyen benne. Készült már sakktörténet a világon a partik, az edzők, a rangos események felidézésével, ők végül úgy döntöttek, a személyeken keresztül ábrázolják a sportág százéves hazai történetét. Az elnök köszönetet mondott a mű készítőinek, valamint azoknak a szereplőknek, akikről az alkotás szól, hiszen nélkülük nem lett volna sakktörténet.

"Minden, ami a magyar sakkozásban történik, a 2024-es budapesti sakkolimpia ernyője alatt történik, így ez a könyvbemutató is a rangos esemény égisze alatt zajlik" - kezdett új gondolatmenetbe az elnök, és elmondta, hogy a héten megtartotta első informális ülését a sakkolimpia szervezőbizottsága, és lassan elkezdődnek az előkészítő munkálatok.

"Büszkék lehetünk arra, hogy a magyar szövetség idősebb, mint a nemzetközi, mi most ünnepeljük századik születésnapunkat, míg a FIDE majd három év múlva, 2024-ben Budapesten fogja" - emelte ki Szabó László.

A mű fő támogatója a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) Nagy Béla programja. A szervezet nevében Dénes Tamás főtitkár hangsúlyozta: a programnak köszönhetően reneszánszát éli a magyar sportkönyvkiadás.

Nádasi Tamás, a sportági szövetség alelnöke, a kötet egyik szerkesztője a szerzők nevében a könyv készítésének nehézségeit is ecsetelte: lassította a munkát a papírhiány és a borítóhiány, ám pénteken elhozhatták a nyomdából a művet, amellyel az volt a céljuk, hogy a centenárium alkalmából méltó emléket állítsanak a magyar sakkozás nagyjainak. A kötetben száz sakkozót mutatnak be a múltból és a jelenből, az életrajzok mellett egy-egy partijukat is elemzik.

Döry Jenő szerkesztő érdekességekről is beszélt. Kevesen tudják, hogy a neves zeneszerző, Erkel Ferenc 1855 és 1859 között a legjobb sakkversenyző volt. Felhívta a figyelmet arra a fejezetre, amelyben a sakkot szerető híres emberekről van szó: többek között Kempelen Farkas, Benyovszky Móric és Karinthy Frigyes sakkszeretetéről is olvashatnak az érdeklődők.

A könyvben az olimpiák résztvevői és a jelenkor játékosai mellett a neves feladványszerzők is megtalálhatók. A bemutatón a szerzők méltatták a műben szereplő nagy alakokat, így az eseményen megjelent Portisch Lajost, a Nemzet Sportolóját is.

A magyar sakk arcképcsarnoka 5000 forintos áron a Magyar Sakkszövetségben vásárolható meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára