Városlista
2023. december 3, vasárnap - Ferenc

Hírek

2023. Április 12. 10:19, szerda | Helyi

Könyvbemutató a Huszár Gál Városi Könyvtárban

Könyvbemutató a Huszár Gál Városi Könyvtárban

Böröndi Lajos legújabb köteteit mutatják be a Huszár
Gál Városi Könyvtárban április 21-én pénteken 17 órától.

A könyvbemutatón köszöntőt mond Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője. A szerző beszélgetőpartnere Tuba László, közreműködik Vitéz Vilmos.


Böröndi Lajos 2007-2010 között készült naplójegyzeteit közreadó kötet (Feljegyzések a Hold túlsó oldaláról), egy vidéken élő értelmiségi ünnep- és hétköznapjait, személyes kapcsolatrendszerét, gondolatvilágának alakulását mutatja be, amelyben a politika mellett még a gasztronómia is helyet kap. A vaskos kötetet közel negyven oldalas „életinterjú” egészíti ki.

Böröndi Lajos tanár, irodalom és kultúraszervező, lapszerkesztő, könyvkiadó,
mind e mellett, vagy inkább mind e felett lírikus, költő is. 34 év alatt közel 20 verseskötete jelent meg. Önmagáért beszél, ha csak kiragadunk egy-egy
jelzőt vagy fogalmat e kötetek címeiből. Sokatmondóak a jelzők: elhúzódó, elszorult, összegyűrt, összefércelt, megégett. A kötetcímek fogalmai között többször is előfordul az idő, a remény és a megváltás ígérete. Szerepel közöttük mind a hallgatás, mind a kihallgatás.

A legújabb kötet (A végső kihallgatás) címében kétszeresen is negatív tartalmakat hordoz, amit jól kiegészít a fény-árnyék, fekete-fehér ellentétére építő könyvborító.
Gondolatiságában, világképében méltó folytatása, betetőzése költői életművének. A
könyvben szereplő versek amellett, hogy az egyéni és közösségi veszteségekről, széttört világunkról szólnak, mégsem mondanak le azonban végleg az emberi jóságról, szeretetről, a reményről és a hitről: „De néha a felhők közül kibukkan a Nap, és reméled, hogy a remény megmarad.”

A könyvbemutatón könyvvásárlási és dedikálási lehetőség is lesz.
A programra a belépés díjtalan.

Ezek érdekelhetnek még

2023. November 20. 11:09, hétfő | Helyi

Hercegek, grófok, bárók: Titokzatos arisztokraták városunkban

Hercegek, grófok, bárók: Titokzatos arisztokraták városunkban címmel Kimlei Péter helyismereti könyvtáros tart előadást a Huszár Gál Városi Könyvtárban november 24-én, pénteken 17 órai kezdettel.

2023. November 02. 08:10, csütörtök | Helyi

Árnyainktól nem szabadulhatunk: Beszélgetés Reisinger Attilával

Reisinger Attila: Árnyak között címet viselő legújabb kötetét november 16-án, csütörtökön 16 órától mutatják be a Huszár Gál Városi Könyvtárban. A beszélgetőtárs Tuba László, az esten közreműködik Vitéz Vilmos.

2023. Október 11. 08:26, szerda | Helyi

Ferencz Tibor új könyvét mutatják be a Huszár Gál Városi Könyvtárban

A Huszár Gál Városi Könyvtárban mutatják be Ferencz Tibor 11. múltidéző könyvét október 20-án, pénteken 16 órakor.

2023. Október 04. 08:29, szerda | Helyi

Deák Ferenc és kortársai emlékkiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtárban

Deák Ferenc születésnapján, október 17-én nyílik az a kiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtárban, amellyel nem csupán a 220 éve született államférfiról, hanem kortársairól is megemlékeznek.