Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2017. November 09. 14:20, csütörtök | Helyi

Kőrisfacsemetéket ültettek a diákok a Nolato telephelyén

Kőrisfacsemetéket ültettek a diákok a Nolato telephelyén

Ökoiskolások csatlakoztak a Nolato Magyarország Kft. idei faültetési akciójához.

A Széchenyi István Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola negyedikes diákjai november 9-én reggel érkeztek a cég mosonmagyaróvári telephelyére, ahol 35 kőrisfát ültettek el a Dzsungelország Kft. közreműködésével.

Dr. Meleg Norbertet, a NOLATO Magyarország Kft. vezérigazgató-helyettesét kérdeztük:

Milyen élmények várják a gyermekeket még a mai nap?
A faültetés után egy közös tízórai, majd egy gyárlátogatás várja a gyermekeket és kísérő tanáraikat.
Fontosnak tartjuk elmondani a diákoknak, hogy bár a műanyag-feldolgozás környe-zetszennyező, mégis van lehetőség arra, hogy ezt környezettudatos fejlesztésekkel az ez által okozott károsanyag-kibocsátásokat a legminimálisabbra tudjuk csökken-teni. A NOLATO kizárólag megújuló forrásból vásárol például elektromos energiát és minden keletkezett hulladékot újrafeldolgozásra továbbítunk.

A NOLATO Magyarország minden évben ültet fát és mindig meghívott gyerekek részvételével. Miért olyan fontos ez a mosonmagyaróvári cég számára?
A faültetés számunkra szimbóluma annak, hogy ez a cégcsoport a környezeti fenn-tarthatóságot promotálja A gyerekeken keresztül könnyen érthetővé is lehet tenni ezt a jól látható szimbólumot.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy 35 fával fogjuk megváltani a világot, sokkal inkább azt, hogy ez a környezeti fenntarthatósági szemlélet benne van a teljes gyár-tási folyamatokban és a fejlesztési szemléletünkben.

Céges belső szabály például, hogy amikor egy új beruházás miatt elöregedett, régi fákat vágunk ki, akkor minden egyes kivágott fa helyett 4 újat ültetünk.

Milyen fák kerültek ma elültetésre?
Keskenylevelű kőrisfák, melyek jó árnyékot adnak majd dolgozóink itt parkoló autói-nak.

A kisdiákok a délutánt a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpontban töltötték.

Somosfalviné Fehér Gabriella osztályfőnök örömmel értesült a Nolato meghívásáról, hiszen egy ökoiskola tanáraként különösen hasznosnak tartja, hogy a gyermekeket már ilyen fiatalon természettudatosságra neveljék és tapasztalatot szerezhessenek arról is, hogyan zajlik a termelés egy gyárban.

„Osztályfőnöki órán nagyon sokat beszélgetünk a környezettudatosságról, a termé-szet és a környezetünk megóvásának fontosságáról. A szemetet is szelektíven gyűjt-jük az osztályteremben, az iskolai papírgyűjtésen pedig az egész iskola 4 tonnás eredményéből 1 tonnát a mi osztályunk gyűjtött, amivel elsők lettünk az iskolai ver-senyben. Környezet órán éppen most beszéltünk arról, hogyan keletkezik az élet, ho-gyan lesz a magból fejlett növény, ezért nagyon hasznos volt, hogy a faültetés során közvetlen tapasztalatokat szerezhettek a gyerekek a növényekkel kapcsolatban. A gyárlátogatáson nagyon érdekes volt látni, hogy a Nolato mennyire odafigyel a hulla-dékok újrahasznosítására és a zöld energia használatára.”


A mosonmagyaróvári vállalat nem először gondoskodik környezetének megszépíté-séről. 2012-ben a Nolato Mosonmagyaróvár városának adományozott 100 fát, me-lyeket két lépcsőben ültetett el, 2013 őszén a mosonmagyaróvári óvodások, 2014 őszén pedig kisiskolások bevonásával ültettek fákat a cég telephelyén. Lobitz Ákos, a kertészeti munkákat végző Dzsungelország Kft. ügyvezetője méltatta a vállalat fe-lelősségteljes magatartását.

„Kiemelkedő a Nolato hozzáállása, a vállalat vezetése évek óta elfogadja szakmai segítségünket a környezetépítésben. Itthon még egyedülálló, nyugati szemléletmódot képvisel a Nolato, egységes koncepció megvalósítására törekszik” – hangsúlyozta Lobitz Ákos.

A munkálatok során idén 35 darab, 14-16 centiméteres körátmérőjű kő-risfa csemetét ültetettek el a Nolato telephelyén, ami tervszerű folytatása a korábban megkezdett parkosításnak (ágyáskialakításoknak, füvesítésnek), a cél az, hogy a faültetések eredményeként egységes, esztétikus fasor növekedjen a vállalat üzem-csarnokai mentén.


A gyermekprogramokat is előnyben részesítő vállalat a faültetést követően tízórain látta vendégül az iskolásokat, majd megmutatták nekik, milyen munka folyik az üzemben. A gyárlátogatás során a diákok ízelítőt kaptak abból, hogy a Nolato ho-gyan gondoskodik gyártása során is a környezeti fenntarthatóságról, többek között azzal, hogy csak zöld energiát vásárol és minden hulladéka újra feldolgozásra kerül, a termelés során keletkező selejtet és hulladékot saját gyártásban hasznosítják újra.

„Öröm volt látni a gyerekek lelkesedését, nagyon ügyesen segítettek a faültetésben. Szívesen fogadtuk a csoportot, a gyerekek ezzel a programmal is közelebb kerülhet-tek a természet megóvásához, az értékteremtéshez.” – mondta el dr. Meleg Norbert, a Nolato Magyarország Kft. vezérigazgató-helyettese. A társadalmi és környezeti fe-lelősségvállalás kiemelt küldetése a svéd tulajdonú vállalatnak, amit jól láthatóan Magyarországon is igyekszik meghonosítani a cég.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Július 31. 08:02, szerda | Sport

BL-selejtező - Kettős győzelemmel jutott tovább a Ferencváros

A Ferencváros a hazai 5-0-s sikerét követően kedden idegenben 2-1-re nyert a walesi The New Saints ellen, így kettős győzelemmel, 7-1-es összesítéssel jutott tovább a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójából.

2024. Július 31. 08:00, szerda | Sport

A férfi vízilabda-válogatott 26 év után kapott ki a spanyoloktól

A magyar férfi vízilabda-válogatott 10-7-re kikapott kedden Spanyolországtól a párizsi olimpián, a csoportkör második fordulójában.