Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2015. November 19. 15:25, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: Saját

Közelebb egymáshoz

Közelebb egymáshoz

A Polgármesteri Hivatal Dísztermében tartott projektzáró rendezvény keretein belül mutatták be a sikeresen lezárult esélyegyenlőségi programot november 18-án.

22 millió forint vissza nem térítendő támogatással valósult meg a hivatalosan„Hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségét támogató programok a Mosonmagyaróvári Járásban” című, ÁROP-1.A.3-2014-2014-0065 azonosító számú projekt, mely idén április 1. és november 30. között zajlott városunkban és a környékbeli településeken.



A projekt fő céljai az egészségtudatosságra nevelés, az idősek helyzetének javítása, valamint a fogyatékkal élők integrációja voltak. A támogatás segítségével került sor 34 olyan akcióprogramra, mint a különböző érzékenyítő, szülősegítő rendezvények, tájékoztató előadások, szórakoztató programok oktatási intézményekben, közösségi házakban. A projekt szakmai megvalósítói Cser Katalin, Horváthné Szemerits Katalin és Zimmerer Károlyné voltak, de sikerült bevonni a helyi szociális és egészségügyi szakembereket is.



Az egyik kiemelt rendzvény volt a hagyományteremtő céllal induló "Színes majális", melyre még Győrből is érkeztek segítő szervezetek, illetve egyéni segítők. A program fontosságát mutatja, hogy rendkívül rossz időben, de vidáman és szép számú érdeklődővel zajlott, ez mutatja, hogy helye van a térség életében, mint ahogy a népes hallgatóság mutatja meg azt, hogy szükség van a tájékoztató előadásokra például a demencia és Alzheimer-kór témájában...



A szakmai megvalósítók tapasztalatait, élményeit, a projekt részletes programjait egy kisfilmben mutatták be, majd Hollósi Szabolcs, a BFH Európa projektfejlesztő, tanácsadó cég ügyvezetője összegezte az elmúlt 9 hónapot. Mindannyian egyetértenek abban, hogy a program elérte céljait és tovább kell vinni, így elkötelezetten keresik azokat a lehetőségeket, melyek segítségével folytatódhat.

Az InfoMosonmagyaróvár Szerkesztősége több, a projekt keretein belül megrendezésre került eseményen vett rész és szívből gratulál a megvalósításhoz!



A projekt hivatalos sajtóközleménye az alábbiakban olvasható:

MEGVALÓSULT A „HÁTRÁNYOS HELYZETŰ CSOPORTOK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉT TÁMOGATÓ PROGRAMOK A MOSONMAGYARÓVÁRI JÁRÁSBAN” CÍMŰ PROJEKT


Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata 22 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az ÁROP-1.A.3-2014 kódszámú, „Területi együttműködést segítő programok kialakítása az önkormányzatoknál a konvergencia régiókban” című felhívás keretén belül, melyből a „Hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségét támogató programok a Mosonmagyaróvári Járásban” című, ÁROP-1.A.3-2014-2014-0065 azonosító számú projektet valósította meg 2015. 04. 01 – 11.30. között.

A projekt átfogó céljai közé tartozott a modellértékű együttműködési program megvalósítása a járási telepü-léseken tevékenykedő állami, önkormányzati, civil szervezetek, vállalkozások bevonásával. A projekt időtar-tama alatt 7 járási Kerekasztal ülést tartottak, melyen a kerekasztal és a kapcsolódó szervezeti egységek összehangolt munkája biztosította a szakmai támogató hátteret. 34 akcióprogram valósult meg, mely során 10 alaklommal „érzékenyítő-foglalkozásokra” került sor Dunaszigeten, Halászin, Lébényben, Jánossomorján illetve Mosonmagyaróváron. A szakmai koncepció szerint az iskoláskorú gyerekeket, majd ezzel párhuzamosan a felnőtt korosztályt is megszólította az önkormányzat. 9 alkalommal sérült gyermekeket nevelő szülők számára kiscsoportos foglalkozásokat tartottak a gyermek „életre nevelése” érdekében. A projektben „Színes Majális”-t rendeztek a város sétáló utcáján, kapcsolódva a Kult-utca programokhoz. Paralimpiai sportágakat mutattak be, és beszélgetések jöttek létre sérüléssel élő sportolókkal, sportvezetőkkel, valamint sportszereket is kipróbálhattak. Az önkormányzat láthatatlan kiállítást rendezett, mely a Fehér Ló Közösségi Ház elsötétített pincéjében kapott helyet. Egészségműveltség, egészségtudatosság témakörben 4 alkalommal 4 településen és 4 korcsoportnak volt akcióprogram. Az idősek helyzetének javítása programsorozatban 3 lakossági fórum és 3 lakossági tájékoztató valósult meg demencia témakörben 3 vidéki településen. Az önkormányzat 2 tájékoztatót tartott az önkéntességről, és az iskolai közösségi szolgálatról. Fontos cél egy járási mintaprogram létrehozása, amely az idősek helyzetét is javítja, és tapasztalatszerzési lehetőség a középiskolások, önkéntesek számára. A projekt keretében két képzésre is volt lehetőség, az első a kerekasztal tagjai, valamint a szakmai megvalósítók részére. A második - „Esélyteremtő attitűd formálása” - képzésen a járási együttműködésben részt vevő önkormányzatok HEP megbízottjai vettek részt. A megvalósítás során három partnerségi és disszeminációs fórum jött létre, melyek a programtervek kidolgozását segítették, illetve az elért eredményeket terjesztették. Az önkormányzat a projektben elkészítette Mosonmagyaróvár Járási Esélyteremtő programtervét, a települések együttműködését igénylő problémák megoldására a járási partnerekkel és a TKKI-val együttműködésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt