Városlista
2024. június 8, szombat - Medárd

Hírek

2024. Május 14. 08:13, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Köznevelési főosztályvezető: 579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig

Köznevelési főosztályvezető: 579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig

Jövő decemberig összesen 524 ezer személyes használatú, oktatási célt szolgáló notebook kerül a diákokhoz és 55 ezer a pedagógusokhoz - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési stratégiai főosztályvezetője Kecskeméten hétfőn

Lebanov József a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában tartott notebookátadón arról beszélt, hogy a rendkívül felgyorsult technikai fejlődés mellett a 2020-as koronavírus-járvány következtében a tanulók jelentős része nem tudott kellőképpen hozzáférni a tantermen kívüli digitális oktatáshoz.

Kiemelte: a köznevelés eredményességének és hatékonyságának javítása érdekében ezért szükségessé vált egy olyan esélykiegyenlítés, amely révén az intézmények digitális infrastruktúrája fejlődik, a gyermekek informatikai eszközökhöz jutnak, és pedagógus-továbbképzésekre is lehetőség nyílik.

"Az Európai Unió helyreállítási alapja adja meg a lehetőséget, hogy a tagállamok a koronavírus okozta járvány negatív következményeit enyhítsék" - fogalmazott Lebanov József, hozzátéve, hogy a Klebelsberg Központ konzorciumvezetőként nyújtott be támogatási kérelmet.

A főosztályvezető azt mondta: a több mint 200 milliárd forint összegű projekt célja, hogy a jelenléti oktatásban versenyképes, egyenlő hozzáférést biztosító minőségi köznevelést teremtsen, amelyhez a digitális eszközök jelentősen hozzá tudnak járulni.

A lehetőséggel valamennyi magyarországi köznevelési intézmény, köztük állami, egyházi, nemzetiségi önkormányzati vagy akár magániskola is élhet, és idén tavaszig már 495 fenntartó jelezte csatlakozási szándékát.

A projekt keretében négy éven át felmenő rendszerben a felső tagozatos és középiskolás diákok szülei igényelhetik gyermekeik részére a notebookokat - tette hozzá.

Lebanov József felidézte: a projekt keretében tavaly decemberig 1400 településen 2500 iskola 3 ezer feladatellátási helyén 140 ezer digitális eszközt adtak át a hetedik és tizedik évfolyamos tanulóknak, valamint a pedagógusoknak.

Az idei tanév végéig pedig több mint 1400 településen 2581 iskola 3 ezer feladatellátási helyén 193 ezer hordozható számítógépet kapnak az ötödik, hatodik és kilencedikes évfolyamos diákok, valamint az intézmények.

A főosztályvezető hangsúlyozta: december 31-éig az intézményeknek további modern eszközöket is biztosítanak, egyebek mellett programozható robotokat, illetve drónokat.

A projekt a következő tanévben is folytatódik, az akkor ötödikes és kilencedik évfolyamos tanulók számára, a pedagógusok pedig továbbképzéseken vehetnek részt - közölte Lebanov József.

Pálfi Tamás, a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója arról beszélt, hogy a notebookok nagyobb része a tanulók személyes használatába kerül, ezzel biztosítva az eszközök tanulást támogató lehetőségeit, és a gyermekek digitális kompetenciáinak fejlődését.

A személyes használatú gépeken túl intézményi használatú laptopokat is biztosít a projekt az iskoláknak, ezzel javítva az információ- és kommunikációtechnológiai eszközellátottságot és az egyenlő hozzáférést a berendezésekhez.

Kecskemét köznevelési intézményeibe összesen 3085 notebook kerül, ebből a Kecskeméti Tankerületi Központhoz tartozó intézmények 2208 hordozható számítógépet kapnak, köztük az esemény helyszínéül szolgáló Kodály-iskolának 179-et adnak - tette hozzá Pálfi Tamás.

Címkék: laptop, oktatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 08. 09:20, szombat | Belföld

Háromdimenziós légtérellenőrző lokátort adtak át Veszprémben

Minden háború emberek döntéseinek eredményeképpen indul el - jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken Veszprémben, a Magyar Honvédség új háromdimenziós légtérellenőrző lokátorának átadóján.

2024. Június 07. 08:47, péntek | Belföld

KSH: 6,4 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban

2024 áprilisában az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól

2024. Június 07. 08:46, péntek | Belföld

Visszalép a Fidesz jelöltje Budapesten!

Szentkirályi Alexandra visszalép a főpolgármester-jelöltségtől, és támogatóit arra kéri, szavazzanak Vitézy Dávidra. A Fidesz-KDNP jelöltje ezt pénteken reggel jelentette be közösségi oldalán.