Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Október 14. 14:21, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Francia lap a szélsőjobbról, német újság a kritikus művészetekről

Külföldi sajtó Magyarországról - Francia lap a szélsőjobbról, német újság a kritikus művészetekről

Hogyan falta fel Orbán Viktor a szélsőjobboldalt címmel közölt elemzést a Libération című francia lap, míg a Der Tagesspiegel című német liberális lap a Krétakör társulat Korrupció című produkciójának premierjével kapcsolatban közölt budapesti riportot.

A francia baloldali újság szerint a Jobbik az előző választásokon tanúsított előretörése után az utóbbi három évben jelentősen visszaesett, és a szélsőjobboldali szavazók egy része a Fideszhez pártolt át. A tudósító, Florence La Bruyere ennek megértésére történeti áttekintést készített, amelyet az "orbánizmus kis kézikönyvének" nevezett el.
Eszerint a lázadó diák, aki meggyőződésében felvilágosult és mérsékelt centrista volt, a kilencvenes évek közepén karrierje érdekében 180 fokos fordulatot tett a nacionalizmus felé, és újraalapította a pártját. Ezután minden tőle jobbra álló pártot beolvasztott a Fideszbe, a szélsőjobboldali szavazók meghódítására pedig elővette a határon túli magyarok kérdését.
A Fidesz mindezek ellenére 2002-ben elvesztette a választást, és Orbán ekkor a populizmust és az utcai politizálását választotta, miközben az akkoriban létrejött Jobbikot úgy erősítette, hogy helyet biztosított neki a jobboldali médiában. Cserébe az ultrák a baloldalt támadták, a jobboldalt viszont nem. A 2010-es választásokkal a hatalomba visszatért Orbán pedig a lap szerint ellopta a Jobbik programjának egy részét: Trianon évfordulóját emléknappá nyilvánította, szigorította a büntető törvénykönyvet, agresszív retorikát és adópolitikát alkalmaz a bankokkal szemben, valamint folyamatosan kettős beszédet folytat: Budapesten Európa- és IMF-ellenes, míg Brüsszelben Európa-barát.
http://www.liberation.fr/monde/2013/10/11/comment-viktor-orban-a-devore-son-extreme-droite_938916
A Der Tagesspiegel című német liberális lap a Krétakör társulat Korrupció című produkciójának premierjével kapcsolatban közölt budapesti riportot Szép új demokrácia címmel. A szerző, Patrick Wildermann szerint a magyar kormány egyre inkább elnyomja a kritikus művészeket és médiumokat.
Az előadással kapcsolatban egyebek között kifejtette: a magyaroknak bőven van okuk arra, hogy rettentő dühösek legyenek.
A független színházaknak "nem megy jól, az állami támogatást folyamatosan csökkentik" - tette hozzá.
Úgy vélte: mostanában szinte kizárólag rossz hírek érkeznek Magyarországról, például a "fasiszta Jobbik" kirohanásairól és "a demokratikus alapokat még inkább aláásó törvényekről".
Régóta adódik a kérdés, hogy "Orbán Viktatúrája" felé tart-e az ország - írta a Der Tagesspiegel szerzője.
http://www.tagesspiegel.de/kultur/kultur-in-ungarn-deutsches-verdienstkreuz-an-ungarischen-minister/8926890-2.html

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).