Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. November 12. 07:47, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Lavinát indíthat el megyénkből Ausztria felé a munkaerőpiaci határnyitás

Lavinát indíthat el megyénkből Ausztria felé a munkaerőpiaci határnyitás

Tömegével vállalhatnak munkát Ausztriában a Győr-Moson-Sopron megyeiek 2011 májusa után, amikortól az új Európai Uniós tagállamok állampolgárai is korlátozás nélkül helyezkedhetnek el az osztrák munkaerőpiacon. Míg nyugati szomszédu

Közel 150 ezer nyugat-dunántúli vállal most is munkát Ausztriában, jelentős részük, elsősorban a válság kirobbanása óta, feketén.

- Rengetegen várják, hogy megnyíljon a munkaerőpiac előtt a határ.

- És mit várnak ettől az emberek?

- Jobb életet, több pénzt, mert hát itt most nem lehet megélni - így a mosonmagyaróvári Talabér Tamás.

A magyarok főképp a vendéglátásban, az építőiparban és az agráriumban igyekeznek elhelyezkedni, de a legális munkaerőpiacon korlátozottak a lehetőségek - mondják azok, akik már szerencsét próbáltak Ausztriában.

Talabér Tamás: "Van kinn lehetőség, munka bőven, csak nem ad Ausztria vagy Németország engedélyt. Megvan, hogy milyen szakmákra ad, a hiányszakmákra, mint például a mezőgazdaságban is adnak, de nem mindenre. Hiába a jó kereset, nem adnak munkavállalásit, és ezért inkább sokan feketén dolgoznak."

A hiányszakmákban dolgozók kiáramlásától tart a regionális munkaügyi központ vezetője is.

Rimányiné Somogyi Szilvia főigazgató, Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Hivatal:

"Ez minket érint a legkeményebben, hiszen itt ingázással is lehet Ausztriába menni, és köztudott, hogy sokkal magasabbak a bérek. A probléma, hogy ugyanazok a hiányszakmák itt nálunk, mint Ausztriában, és ugyanúgy, ahogy mi, a minőségi munkaerőt keresik. Ezért fog ez gondot okozni."

A határ melletti Mosonmagyaróváron sokan úgy vélik, a májusi piacnyitás ellenére egyre több munkavállalónak megéri majd itthon maradni.

Budavári Zsolt: "Azért viszonylag sok munkahely van itt, meg hát az ipari parkban is nyílik majd új üzem. Ez viszonylag sok embert fog felvenni, gondolom én, de igazából úgy részleteket nem tudunk."

Mosonmagyaróvár polgármestere szerint nemcsak munkaerő- elvándorlással, de újonnan érkező dolgozókkal is számolniuk kell, akik az ország keleti részéből veszik majd célba a határ melletti várost.

Nagy István polgármester, Mosonmagyaróvár, Fidesz-KDNP:

"A város beruház egy munkásszállóba, kialakít egy olyan szállást, amit az ország távolabbi részéből érkezők első állomásként kezelhetnek, és később a város indít egy szociális lakásépítési programot, hogy legyen honnét startolni a munkavállalóknak, akik hozzánk érkeznek."

Nemcsak hazánkban, de Ausztriában is tartanak a munkaerőpiac megnyitásától: az osztrákok például saját minimálbérüket terjesztenék ki minden munkavállalóra, és igen szigorú fellépést terveznek az ezer eurós értékhatár alatt fizető cégekkel szemben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.