Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 11. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Lóhúsbotrány - A francia áruházláncok is bevonták a botrányba keveredett cég termékeit

Lóhúsbotrány - A francia áruházláncok is bevonták a botrányba keveredett cég termékeit

Hét nagy francia áruházlánc vasárnap bejelentette: leállítják a fagyasztott hús- és zöldségtermékeket gyártó, Findus nevű, svédországi székhelyű cég és egyik francia leányvállalata, a Comigel marhahúsos készítményeinek forgalmazását, miután kiderült, hogy azok lóhúst tartalmaznak.

Az Auchan, a Casino, a Carrefour, a Cora, a Monoprix és a Picard bevonták a két cég mélyhűtött lasagne-, cannelloni-, bolognai spagetti, hachis parmentier (marhahúsos rakott krumpli), és muszakakészítményeit - közölte vasárnap a francia Kereskedelmi és Forgalmazói Szövetség (FDU). Az érdekszervezet közleménye szerint a termékek bevonásának oka az, hogy nem megfelelően tüntették fel a készítményeken a hús fajtáját.
Egy hetedik áruházlánc, a Systeme U - amely nem tagja az FDU-nek - közölte: szintén leveszi polcairól a Findusnak és franciaországi forgalmazójának készítményeit.
Benoit Hamon, a gazdasági, pénzügyi és külkereskedelmi miniszter mellé rendelt francia fogyasztóvédelmi miniszter a Le Parisien című fővárosi napilapnak adott interjúban azt mondta, hogy további visszavonások várhatók, miután a Findus érintett termékeit a Comigel elnevezésű francia leányvállalata készítette, amely más forgalmazóknak is szállított marhahúsos készítményeket, összesen 16 európai országba.
Az ügy azután pattant ki Nagy-Britanniában, hogy a Findus marhahúsosként megjelölt készítményeiben, például lasagne-ban, nagy mennyiségű lóhúst találtak. Nagy-Britanniában és Svédországban már a héten bevonták a Findus hivatalosan Franciaországban készített termékeit.
A Findus szombaton bejelentette, hogy hétfőn feljelentést tesz Párizsban ismeretlen tettes ellen, amiért a franciaországi beszállítója, a Spanghero őt is megtévesztette, amikor Romániában rendelt lóhúst szállított marhahús helyett. A Spanghero látja el hússal a Comigelt, amely a Findus számára Luxembourgban készíti a marhahúsos termékeket.
A fogyasztóvédelmi miniszter tájékoztatása szerint az ügyben indított vizsgálat eredményei szerdán lesznek nyilvánosak. Az ugyanis még nem egyértelmű, hogy a romániai vágóhidak adták-e el marhahúsként a lóhúst, vagy pedig a francia beszállító szándékosan rendelt olcsóbb lóhúst, majd azt marhahúsként adta tovább. A romániai szakemberek mindesetre azonnal tiltakoztak a vádak ellen.
A miniszter szerint ez a bonyolult élelmiszerlánc több, mint 300 ezer euró bevételt hozott az érintetteknek. A francia Spanghero ugyanis egy ciprusi brókercégtől vette a húst, amely pedig egy holland alvállalkozóval dolgozott. Vagyis nem a francia cég, hanem ez utóbbi szerezte be a húst Romániából. A Spanghero szombaton azzal védekezett, hogy "európai eredetű marhahúst" vett, és azt továbbadta. "Ha tényleg lóhúsról van szó, akkor azt a romániai beszállítóinkon fogjuk számon kérni" - mondta szombaton Barthélémy Aguerre, a Spanghero elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).