Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Július 11. 16:31, szerda | Helyi
Forrás: Oxygen Media

Lövő képviseli hazánkat az Európai Virágos Városok és Falvak versenyény

Lövő képviseli hazánkat az Európai Virágos Városok és Falvak versenyény

Idén huszonkettedik alkalommal kereste fel az Európai Virágos Városok és Falvak zsűrije Magyarországot. A 2012. évi verseny falu kategóriájában Lövő képviseli hazánkat.

A település a tavalyi „Virágos Magyarországért" környezetszépítő versenyben elnyert első helyezésével vívta ki a jogot az európai megmérettetésen való részvételre. Lövő rendezettségével, a tájhoz illeszkedő virág díszítésével elismerést váltott ki a zsűriből, és nagyra értékelték a közösség összefogását, azt a színes programot, amelyben a falu szinte valamennyi lakosa részt vett. Az európai verseny díjkiosztó ünnepségére szeptember 14-én kerül sor Hollandiában.

Mint ismeretes, a „Virágos Magyarországért" versenyt a Magyar Turizmus Zrt. kiemelt projektként kezeli, és szervevezéséhez a társaság továbbra is biztosítja a működési hátteret.
Az Entente Florale Europe elnevezésű verseny Európa legrégibb és legsikeresebb virágosítási mozgalma. 1975-ben indult útjára, és 12 ország, 25 ezer települését, mintegy ötven millió embert képes évente összefogni. A legjobbak közé csak 24 település kerül be, minden tagországból egy város és egy falu. A verseny követelményrendszerében a virágosítás mellett nagy hangsúllyal szerepelnek a környezetvételem, az ökológia, a környezettudatos oktatás, a természeti és épített örökség megőrzése, a korszerű hulladék- és energiagazdálkodás és a tájvédelem szempontjai. A zsűritagok kiemelt figyelmet fordítanak a település tisztaságára, graffiti mentességére. A verseny nagy kihívást jelent minden benevező városnak, illetve falunak, hiszen a mezőny nagyon erős, a résztvevők olyan elismerten magas színvonalú környezeti kultúrával rendelkező országok, mint Nagy-Britannia, Hollandia, Németország, Olaszország, Ausztria, Belgium, de erős versenytárs Csehország, Szlovénia, Írország és Horvátország is.
A versenyben résztvevő országok képviselőiből álló zsűri július 6. és 8. között kereste fel Százhalombattát és Lövőt.


A zsűri elnöke, Inka Truxova (Csehország) összefoglalójában kiemelte, hogy mindkét település messzemenően kivívta a zsűri elismerését. Százhalombattán maga is meglepődött, hogy milyen 'zöld' a város, hogy mennyi mindent tett az önkormányzat és a lakosság azért, hogy Százhalombatta virágos, kellemes, élhető, vonzó település legyen ipari arculatával együtt. A zsűrit különösen meghatotta, hogy a zsűrizés estéjén, az új főtérre a lakosok ezrei jöttek el, kezükben egy szál virággal üdvözölni Európa küldötteit.
A Győr-Moson-Sopron megyében lévő Lövő rendezettségével, magas színvonalú, a tájhoz illeszkedő virágos kiültetéseivel szintén elismerést váltott ki a zsűriből. Itt is nagyra értékelték a közösség összefogását, azt a színes programot, amelyben a falu szinte valamennyi lakosa részt vett.
Magyarország huszonkét éve vesz részt a versenyben, eddig 7 arany-, 17 ezüst-, 10 bronzérmet és 10 Európa díjat nyert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.