Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Június 24. 09:41, péntek | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Már 12 igazolt majomhimlős van Magyarországon

Már 12 igazolt majomhimlős van Magyarországon

Már 12 igazolt majomhimlős van Magyarországon - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-t.

Az elmúlt napokban az NNK veszélyes kórokozókkal foglalkozó Nemzeti Biztonsági Laboratóriuma újabb hat embernél igazolt majomhimlő-fertőzést, ezzel az országban diagnosztizált esetek száma tizenkettőre nőtt.

A betegek valamennyien férfiak, a legfiatalabb 28, a legidősebb 43 éves, és többségük életvitelszerűen Budapesten él - ismertették.

A betegek általános állapota megfelelő, kórházi kezelés egyikük esetében sem szükséges, otthonukban tartózkodnak elkülönítve.

A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez - közölték.

Az NNK arra kér mindenkit, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz.

A majomhimlő emberről emberre terjedő fertőzés. Tünetei a kezdeti szakaszban rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, majd megjelennek a kiütések, hólyagok, ezek jellemzően az arcon, kézfejen és tenyéren, majd az egész testen. A vírus fertőzőképessége egészen addig tart, amíg a hólyagok kiürülnek, és az úgynevezett pörkök leesnek a bőrről. A szoros testi kontaktuson kívül a fertőzés egyes használati tárgyakkal, például törülközővel, ágyneművel is átadható, ritkábban köhögéssel, tüsszentéssel. A betegség 2-4 hétig tart.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.