Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. December 15. 18:05, péntek | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Már a karácsonyi lottó lázában ég Spanyolország

Már a karácsonyi lottó lázában ég Spanyolország

Már a karácsonyi lottó lázában ég Spanyolország; az épp egy hét múlva esedékes sorsoláson 2,38 milliárd eurót (749 milliárd forint) osztanak szét a szerencsések között.

A hagyományosan december 22-én megrendezett számhúzás előkészítését pénteken kezdték meg a madridi Teatro Realban, ahova kamionnal szállították a két hatalmas sorsoló gömböt.

A nagyobbik 800 kilogrammos, amelybe 100 ezer darab, öt számjegyű kombinációkat tartalmazó fagolyó kerül. A kisebbik negyedtonnás, ebből húzzák majd ki a nyereményeket rejtő golyócskákat, 1807 darabot.

A főnyeremény az El Gordo, vagyis A kövér nevet viseli, és nyertesei szelvényenként 400 ezer euróval (125 millió forint) lesznek gazdagabbak.

A spanyol karácsonyi lottó sajátossága, hogy egy számból sok szelvényt adnak el, így sokan lehetnek a fődíj nyertesei.

A több órán át tartó sorsolást minden évben élőben közvetíti a spanyol közszolgálati televízió, és tömegek kísérik figyelemmel, hogy melyek lesznek a nyertes számok. Az esemény egy napra szinte megbénítja Spanyolországot.

A sorsolást 1913 óta változatlan formában rendezik: a San Ildefonso általános iskola kiválasztott 20 diákja húzza ki a számokat és a hozzájuk tartozó nyereményeket, amelyeket azután énekelve közölnek.

Azoknál a lottózó helyiségeknél, ahol a kisorsolt, nagy nyereményeket érő szelvényeket eladták, mindig spontán örömünnepet tartanak: még aznap összegyűlnek a szerencsések, pezsgőt bontanak, énekelnek és táncolnak.

A karácsonyi lottó 20 eurós (6300 forint) szelvényeit július óta árulják. Azok, akik évek, évtizedek óta ugyanazzal a számsorral játszanak, többnyire már jó előre megveszik sorsjegyeiket.

Gyakori, hogy együtt játszanak a családok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek, vagy épp egy-egy bár törzsvendégei.

Mindenkinek megvan a saját módszere arra, hogy mi szerint választ számkombinációt, gyakoriak a fontos családi dátumok, és akad olyan is, aki a lottózó munkatársára bízza a választást a véletlen szerencsében bízva.

Ebben az évben a politika is befolyásolta a döntéseket: pillanatok alatt kapkodták el a 00155-ös számhoz tartozó sorsjegyeket.

A spanyol kormány ugyanis az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva kért és kapott felhatalmazást ahhoz, hogy beavatkozzon Katalóniában, miután október 27-én a katalán parlament elfogadta az autonóm közösség függetlenségéről szóló határozatot.

Spanyolországnak még egy híres szerencsejátéka van, a kis Jézusról elnevezett El Nino, ennek nyereményét januárban, vízkeresztkor sorsolják ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése