Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2021. Március 02. 07:54, kedd | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - FOTÓ: FACEBOOK/THE ROYAL FAMILY

Másik kórházba szállították át a brit uralkodó férjét

Másik kórházba szállították át a brit uralkodó férjét

Másik kórházba szállították át hétfőn Fülöp edinburghi herceget, II. Erzsébet királynő férjét.

A Buckingham-palota tájékoztatása szerint a 100. évében járó Fülöp herceget a VII. Eduárd királyról elnevezett londoni kórházból a Szent Bertalan nevét viselő kórházba - St. Bartholomew's Hospital - vitték és ott a kezelés eredeti indokaként említett, közelebbről nem részletezett fertőzés mellett a herceg egy már régebb óta fennálló szívproblémáját is vizsgálják.

A palota ezúttal sem közölte, hogy milyen fertőzésről van szó és azt sem, hogy a közkeletűen csak Barts néven emlegetett kórházban pontosan milyen kardiológiai problémát vizsgálnak.

A londoni City pénzügyi központjában működő, csaknem 900 éve alapított Barts a brit főváros egyik kiemelkedő kardiológiai klinikája.

Udvari illetékesek már a herceg február 16. óta tartó kórházi kezelésének kezdete után hangsúlyozták, hogy Fülöpöt nem koronavírus-fertőzés miatt kellett kórházba vinni.

Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő - aki áprilisban ünnepli 95. születésnapját és 69 éve ül az Egyesült Királyság trónján - január 9-én megkapta a koronavírus elleni oltást.

Az edinburghi hercegnek, aki júniusban tölti be 100. életévét, már volt komolyabb szívpanasza: 2011 karácsonyának előestéjén mellkasi fájdalmak miatt a királyi család Londontól északkeletre fekvő téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából a légierő helikopterével kellett kórházba szállítani. Akkor szívkoszorúér-elzáródást diagnosztizáltak nála, és a panasz okát szívkatéteres beavatkozással és egy artériatágító betét beültetésével sikeresen megszüntették.

A Buckingham-palota szóvivője hétfői tájékoztatásában nem említette, hogy Fülöp kivizsgálást igénylő mostani szívproblémája összefügg-e a csaknem tíz évvel ezelőtti betegséggel.

Az udvari illetékes közölte ugyanakkor, hogy a herceg szervezete reagál a kezelésekre, és Fülöp továbbra is jól érzi magát.

A szóvivő hozzátette: a herceg legalább e hét végéig kórházban marad.

Az edinburghi herceg 2017 őszén hivatalosan visszavonult a közszerepléstől és azóta nem fogad el meghívásokat nyilvános eseményekre.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 14. 07:00, szerda | Külföld

Az Európai Bizottság folyósította Kijevnek a hitelkeret első részletét

Az Európai Bizottság kedden csaknem 4,2 milliárd eurót folyósított Ukrajnának az ukrán hitelkeret első részleteként - közölte a brüsszeli testület.

2024. Augusztus 14. 06:00, szerda | Külföld

A vártnál jelentősebben romlott az augusztusi német gazdasági hangulatindex

Romlott a ZEW német gazdaságkutató intézet augusztusi, Németország következő hat hónapjára vonatkozó gazdasági hangulatindexe, az elemzők által becsültnél lényegesen nagyobb mértékben.

2024. Augusztus 13. 08:02, kedd | Külföld

Az Egyesült Államok szerint a héten számítani lehet iráni támadásra Izrael ellen

Az Egyesült Államok értékelése szerint ezen a héten számítani lehet Irán és hozzá kapcsolódó fegyveres szervezetek részéről Izrael elleni támadásra