Városlista
2024. szeptember 6, péntek - Zakariás

Hírek

2024. Szeptember 06. 08:29, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Matolcsy György: teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon

Matolcsy György: teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon

Teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon; 2021 és 2024 között az úttévesztés miatt veszélybe került lényegében minden, a 2010-es években elért eredmény, és veszélybe került a 2030-ig kitűzött célok elérése

- fogalmazott Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke csütörtökön Nyíregyházán, a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott, online is közvetített előadásában.

Magyarországnak két veszélyes ellenfele van, a magas és költséges eladósodás, valamint a magas és makacs infláció - hangsúlyozta a jegybank elnöke.

Matolcsy György szerint hibás gazdaságpolitikai fordulat következett be, a kormány elengedte az államháztartási hiányt, és az infláció elleni küzdelemben másfél-két évig nem csatlakozott a jegybankhoz.

A téves gazdaságpolitikai fordulat közepén az infláció áll; nem érthető teljesen, hogy miért vezeti az Európai Unióban az inflációs sokk terén Magyarország a mezőnyt - jelentette ki az MNB elnöke.

A jegybankelnök szerint az infláció nyomán a háztartások és a vállalkozások jelentős része olyan vagyonvesztést szenvedett el, hogy megérkeztek "az inflációs sokk kárvallottjai", akik nem fogyasztanak, mert nincs miből, illetve akik félig elvesztették tartalékaikat. Hozzátette: a költségvetés kiadásai így megemelkedtek, bevételei lecsökkentek.

Szerinte hibás gazdaságpolitikai szemlélet azt állítani, hogy a reálbérnövekedésből automatikusan fogyasztás lesz. A reálbérek csak a jövedelmek felét fedik le, a nyugdíjak és a szociális kiadások reálértéke nem nőtt - jegyezte meg.

Az egyensúly-közeli költségvetéstől a tartósan magasan hiány felé mozdultunk el, elfogadhatatlan és életveszélyes ilyen államháztartási hiányt vinni végig az évtizeden - fogalmazott a jegybank elnöke

Úgy vélte, a 2010-2019 közötti évtizedet Magyarország egyértelműen megnyerte, beállította az államháztartási egyensúlyt, volt hitelezési és beruházási fordulat, nagyon sok jó programból lett eredmény. Matolcsy György szerint vissza kell térni a saját sikereinkhez, és meg kell nézni, hogy a sikeresebbek hogyan működnek. Csehországot titkos példaképnek nevezte, míg álláspontja szerint a román képlet fenntarthatatlan

Leszögezte: teljes gazdasági fordulatra van szükség, amire képesek vagyunk, mert részben megoldottuk az elmúlt évtizedben is. Az erősségeinkre kell építkezni, nem a gyenge pontokra, a zöld újraiparosítás mellett új szolgáltató szektorra van szükség, mert az segít a folyó fizetési mérleg kiegyensúlyozásában - fogalmazott Matolcsy György.

Címkék: gazdaság, matolcsy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 08:27, péntek | Belföld

Nagy Márton a világ vezető akkumulátor újrahasznosítóinak vezetőivel tárgyalt Kínában

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatásának egyik kiemelt célja az akkumulátor újrahasznosító technológiával rendelkező kínai vállalatok megismerése és lehetséges magyarországi befektetéseik megvizsgálása.

2024. Szeptember 06. 08:19, péntek | Belföld

Erdőtűz Vasban - Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók Vas vármegyében, ahol Csönge térségében csütörtökön előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra.

2024. Szeptember 06. 08:18, péntek | Belföld

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre csütörtökön az első magyar KC-390 Millennium katonai szállítórepülőgép.

2024. Szeptember 05. 07:36, csütörtök | Belföld

Nőtt a Hell Energy adózott eredménye idén az első félévben

Az energia- és üdítőitalokat gyártó Hell Energy csoport adózott eredménye 137,8 százalékkal, 13,72 milliárd forintra emelkedett 2024 első fél évében az egy évvel korábbihoz képest