Városlista
2024. augusztus 24, szombat - Bertalan

Hírek

2024. Augusztus 24. 10:24, szombat | Belföld
Forrás: MTI

MÁV: ismeretterjesztő film a vasúti kocsik tetején történt áramütések következményeiről

MÁV: ismeretterjesztő film a vasúti kocsik tetején történt áramütések következményeiről

A vasúti kocsik tetején történt áramütések okait és következményeit mutatja be a MÁV Zrt. ismeretterjesztő sorozatának legújabb filmje -

- tájékoztatta a vasúttársaság szombaton az MTI-t, ismételten arra figyelmeztetve: szigorúan tilos felmászni a vonat tetejére, a felelőtlen játék akár halálhoz vagy életveszélyes sérülésekhez is vezethet.

A közleményben felidézték: a kórházban még mindig küzdenek annak a 15 éves fiúnak az életéért, aki a múlt héten életveszélyes égési sérüléseket szenvedett, amikor vasútüzemi területen felmászott egy gabonaszállító kocsi tetejére Berettyóújfaluban. Csak a szerencsén múlt, hogy három barátja sérülések nélkül megúszta az életveszélyes játékot.
A 15 éves fiú a barátaival utazási szándékkal érkezett augusztus 18-án este a berettyóújfalui vasútállomásra, de lekésték a vonatot. Ezt követően a tiltó táblákat figyelmen kívül hagyva üzemi területre léptek, majd az áramütésre figyelmeztető, tiltó jelzések ellenére felmásztak a teherkocsikra.
A gyerek olyan közel került a felsővezetékhez, hogy áramütés érte, ennek következtében lezuhant a kocsi tetejéről. Társai értesítették a mentőket, akik a fiút súlyos, életveszélyes sérülésekkel a helyi kórházba, majd nagyfokú égési sérülései miatt további ellátásra egy budapesti egészségügyi intézménybe szállították.
Az idén nem ez az első ilyen eset: egy fiatal meghalt, egy másik pedig súlyosan megsérült, amikor vasútüzemi területen felmászott egy vasúti kocsi tetejére - írták. Hozzátették, tavaly többen súlyos égési sérüléseket szenvedtek, és egy haláleset is történt, amikor felmásztak egy szerelvényre vagy a felsővezeték tartóoszlopára. 2022-ben a MÁV hálózatán történt két baleset halálos áldozata és sérültjei is 18 éven aluliak voltak.
A MÁV Zrt. ismételten arra kérte a szülőket és a pedagógusokat, nyomatékosan hívják fel a fiatalok figyelmét arra, hogy a vasúti kocsik tetejére tilos és életveszélyes felmászni, mert már a villamos felsővezeték megközelítése is halálos áramütést okozhat.
Úgy vélik, talán egyszerűbb a balesetek okait megérteni, ha azokat látványosan szemléltetik, ezért Härtlein Károly, a BME Fizikai Intézet mesteroktatójának közreműködésével - SÍN-TÉR címmel - ismeretterjesztő filmeket készítenek, ezekben a szabálykövető közlekedés, utazás fontosságára hívják fel a figyelmet. A balesetmegelőzési célú filmsorozat legújabb epizódja a vasúti kocsik tetején történt áramütések okait és következményeit mutatja be, a korábbiakban pedig az elsodrás és a fékút témaköreit dolgozták fel.
A vasúttársaság ez évi vasútbiztonsági kampánya keretében motorvonatok és személykocsik monitorain, a budapesti pályaudvarok vágányvégi kijelzőin, valamint fővárosi és vidéki állomások infóoszlopain is rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy a vasút veszélyes üzem, a vonatok tetejére, ütközőire vagy más elemeire felmászni életveszélyes és tilos.
A területi vasútbiztonsági szervezetek is kiemelt figyelmet fordítanak a megelőzés fontosságára: vasútbiztonsági szakértők rendszeresen keresnek fel általános iskolákat, és 7-8. osztályos tanulóknak előadásokat tartanak a vasút veszélyeiről - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 23. 20:15, péntek | Belföld

EM: társadalmi egyeztetésen a Nemzeti Energia- és Klímaterv stratégiai környezeti vizsgálata

A felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) a kibocsátás-csökkentési és zöldenergia-termelési célszámok nagyarányú megemelésével is hozzájárul a klímasemlegességi, fenntarthatósági vállalások teljesítéséhez.

2024. Augusztus 23. 18:24, péntek | Belföld

PM: a kormány stabilizálta az államháztartás egyensúlyát

A kedvezőtlen külső hatások ellenére a kormány stabilizálta az államháztartás egyensúlyát. Az idei évben meghozott intézkedésekkel a kormány mintegy 1000 milliárd forinttal javította a költségvetés mozgásterét.

2024. Augusztus 23. 15:14, péntek | Belföld

Vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa a BME gólyatáborában történtek miatt

Hivatalból vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) bodajki gólyatáborában történtek miatt.

2024. Augusztus 23. 08:27, péntek | Belföld

Devizapiac - Erősödött a forint péntek reggelre

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.