Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2021. Január 30. 20:26, szombat | PR
Forrás: (x)

Meddig használható egy fenőkő?

Meddig használható egy fenőkő?

A fenőkövek használatára mindenképp szükség van, ha valaki szeretné megnyugtató módon megoldani a késélezést.

Ahhoz, hogy a folyamat minősége nem zuhanjon vissza, nem csak a késre kell nézni, de a fenőkő állapotát is figyelemmel kell kísérni.

A kések világában elismert és közkedvelt fenőkövek funkcióját mindenki ismeri: ezek az eszközök segítenek a legmagasabb szintre emelni a késélezést, így általuk érhető el egy kés tökéletessége, használhatóságának maximalizálása. A kések élének megalkotása, a sérült felületek helyreállítása a fenőkövek segítésével a leghatékonyabb, a szakemberek szerint erre nincs jobb módszer. De ahhoz, hogy a késélezés rendben menjen, a fenőkő minőségére is oda kell figyelni, ellenőrizni kell annak használhatóságát.

Előzzük meg a hullámosodás

A fenőkövek tartósságának megőrzésére többféle technika létezik. Ha például a fenőkő teljes felületét kihasználjuk, nem válik hullámossá annak felszíne, egyenletesen kopik, így tovább szolgálja majd tulajdonosát. Általános igazság, hogy a nagyobb szemcseméret mellé nagyobb kopási hajlandóság társul egy fenőkő esetén, míg a finomabb megoldás kevésbé használódik el a mindennapok során. Ha mégis megjelennek rajta a hullámok, akkor se essünk kétségbe, elegendő visszaállítani a sík felületet, amelyre egy síkolókő vagy egy csiszolópapír lehet a legalkalmasabb.

Figyeljünk a gyártó javaslataira

A fenőkő használhatóságáról általában találni információt annak használati utasításában. A gyártó által leírtak nem azért vannak, hogy egyből a kukában landoljanak, érdemes ezeket áttanulmányozni használat előtt. A fenőkő alkalmazásához előírhatnak vizes vagy olajos támogatást, ha ez így van, mindig tartsuk be az utasításokat. A népszerű svájci bicskák néha történő megélezése persze nem okoz majd gondot, a rendszeres hibás használat azonban tönkreteheti a kést és a fenőkövet is. Ha vizes használatra lett gyártva a fenőkő, áztassuk azt be megfelelően, ezzel megnövelve az élettartamát, ha pedig olajos az eszköz, alkalmazzunk fenőolajat a munka megkezdése előtt.

A fotó forrása:
Yuriy Golub / Shutterstock.com

Címkék: élezés, bicska, fenőkő, kés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 10. 14:19, szerda | PR

K&H: megindultak a magyar turisták, egyre népszerűbb a mobilos megoldás

már 11 százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

2024. Július 09. 11:57, kedd | PR

K&H: sokkal nagyobb drágulást érzékelnek a fiatalok

a 19-29 évesek szerint 18 százalékos volt a májusi infláció, szemben a 4 százalékos tényadattal

2024. Július 05. 13:34, péntek | PR

K&H: a csalók a vakáció alatt is célba vehetik a gyerekeket

a biztonságos bankolás alapelveit épp úgy el kell sajátítani, mint a közlekedését

2024. Június 19. 15:29, szerda | PR

Csokoládégyárat őriznek és takarítanak

Többkörös pályázaton ismét el nyerte a szerencsi és a miskolci Nestlé gyártelepek takarítását, biztonsági őrzését és a létesítmények külterületeinek gondozását a Jánosik és Társai Kft.