Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2011. Október 12. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: OrintPress

Megavírusra bukkantak a chilei partoknál

Megavírusra bukkantak a chilei partoknál

A Föld eddig ismert leghatalmasabb vírusát találták meg kutatók a chilei partok közeléből származó óceánvízben.

A Megavirus chilensis nagyjából 10-20-szor nagyobb egy átlagos vírusnál, és jócskán veri a korábbi rekordert, az 1992-ben az Egyesült Királyságban felfedezett Mimivirus-t is.

A hivatalos mérések szerint az óriási vírus 0,7 mikrométer átmérőjű, vagyis jó néhány baktériumnál is nagyobb, ami eddig példátlannak számít. Méretei olyan hatalmasak, hogy vizsgálatához nincsen szükség elektronmikroszkópra, egy hagyományos fénymikroszkóp alatt is tökéletesen látható - írja a PNAS.

Az előzetes vizsgálatok szerint a vírus emberre nem veszélyes: a tudósok feltételezik, hogy az óceánban szabadon lebegő egysejtű élőlényeket, az amőbákat fertőzi meg. Ez szaporodásuk szempontjából is nélkülözhetetlen, hiszen csak egy sejt megfertőzése által képesek sokszorozódni.

A Megavirus esetében - a Mimivirus-hoz hasonlóan - hajszerű csápok fedik a külső fehérjeburkot, vagyis a kapszidot. A tudósok elmondták: korábban általában csak akkor fedeztek fel új vírusokat, amikor azok embereket vagy állatokat fertőztek meg, így a mostani kutatás forradalminak számít.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.