Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Január 21. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Megérkezett az orosz vakcina beszerzéséről szóló szerződéstervezet

Megérkezett az orosz vakcina beszerzéséről szóló szerződéstervezet

Megérkezett a koronavírus elleni orosz vakcina beszerzéséről szóló szerződéstervezet - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a kormányülés szünetében az MTI-vel.

Szijjártó Péter elmondta: telefonon egyezetetett Mihail Muraskóval, Oroszország egészségügyi miniszterével, aki egyúttal a magyar-orosz kormányközi gazdasági vegyesbizottság orosz társelnöki pozícióját is betölti.

"Szorít az idő" - hangsúlyozta a miniszter, hozzáfűzve: naponta mintegy százan halnak bele a koronavírusba, és a korlátozó intézkedések napi mintegy tízmilliárd forintos kárt okoznak a magyar gazdaságnak.

A megoldást az jelentené, ha minél előbb tudnának nagyszámban hatásos és biztonságos oltást hozni az országba, és azt a magyar embereknek beadni - jelentette ki.

Szijjártó Péter elmondta: a magyar gyógyszerészeti hatóság szakemberei jelenleg is Oroszországban vannak és a helyszínen tanulmányozzák az orosz vakcina gyártási folyamatát. Csütörtökön az orosz egészségügyi hatósághoz látogatnak és folytatnak konzultációt.

Mindeközben a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Külgazdasági és Külügyminisztérium jogászai is folyamatosan dolgoznak. Ugyanis az orosz vakcina értékesítéséért felelős orosz Állami Befektetési Alap megküldte a szerződéstervezetet, amely a vakcina Magyarországra szállításának alapját jelentheti - mondta a külügyminiszter.

Ha a gyárlátogatások és a kapott dokumentációk áttekintése után a magyar gyógyszerészeti hatóság úgy dönt, hogy megadja a vészhelyzeti használati engedélyt az orosz vakcina magyarországi használatára, akkor alá tudják írni a szerződést és megállapodást tudnak kötni arról, hogy Magyarországra nagyszámú biztonságos oltóanyag érkezzen - közölte Szijjártó Péter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;