Hírek
2011. Augusztus 31. 00:00, szerda |
PR
Forrás: mti
Mégis csodaital a kávé német kutatók szerint
2011. augusztus 31., szerda (MTI) - Régóta vita az orvosok körében, hogy egészséges vagy egészségtelen-e a kávé, illetve mennyi az egészséget nem károsító, napi megengedett mennyiség. Német kutatók most egyértelműen amellett tették le
A kávé növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet, csökkenti a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, a máj- és a méhrák kockázatát, enyhíti a fejfájást, az asztmások számára pedig megkönnyíti a lélegzést - világítottak rá.
A kávé az egyik legkedveltebb ital több mint ezer éve. Élénkítő, a koncentrációt növelő hatásából naponta szerte a világon százmilliók profitálnak, egy német állampolgár évente átlagosan 150 liter kávét iszik meg.
A bajorországi Ismaning Táplálkozástudományi Intézetének legújabb kutatásai egyértelműen bizonyították a néhai svéd király - és követői - nézeteinek helytelenségét. A vizsgálatok egyebek között arra derítettek fényt, hogy a kávé fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az adatok szerint aki naponta három-négy csésze kávét iszik, annál az említett kockázat 25 százalékkal kisebb. Ez a hatás akkor is fennáll, ha koffeinmentes kávéról van szó.
A szakértők szerint nem igaz az sem, hogy a kávának vízhajtó hatása lenne. Ezért mítosz az is, hogy az eszpresszókávé mellé rendszerint felkínált kispohár vizet a vízhajtó hatás ellensúlyozására adják. A víznek azonban egy jótékony hatása mégiscsak van, mégpedig az, hogy "szabaddá teszi" az ízlelőbimbókat, ezáltal fokozza a kávé élvezetét.
Mindennek nyomán a német kutatók úgy foglaltak állást, hogy az egészséges ember számára a kávé semmifajta rizikót nem jelent. Nézetük szerint a kávét élvezni kell, és attól az egészségre nézve sokkal inkább pozitív, mint negatív hatásokat kell várni. Egyedül a terhes nőknek, a magas vérnyomásban szenvedőknek, továbbá az érzékeny gyomrúaknak kell a kávéfogyasztás terén némileg tartózkodóbbnak lenniük.
Milyen egy igazi, frissítő kávé és hol kaphatunk ilyet Mosonmagyaróváron? Ennek jártunk utána...
A kávé őshazája Közép-Afrika, Etiópia, Kaffa tartomány.
Magyarországra a törökök hozták be először, ekkor azonban még nem terjedt el. Ebből az időből ered a "fekete leves" kifejezés is. Később Olaszországból az olasz kávéivási kultúra alapján honosult meg. Az olaszok készítettek először krémkávét, amit a magyarok is szívesen fogyasztanak.
De mitől lesz igazán jó a kávé?
1. A legfontosabb az alapanyag - 7g kiváló minőségű arabica kávé.
2. A pörkölési mód - lehetőleg francia, vagy olasz legyen.
3. Az idő - lehetőleg minél kevesebb idő teljen el a pörkölés és a főzés között.
4. A darálás - a szemcsenagyság illeszkedjen a kávéfőzőhöz.
5. A kávéfőzőgép - 9 bar nyomáson, 92-95C˚ vízhőmérséklettel, 18-25mp alatt főzi le a kávét.
6. Egy csepp nyugalom - ami a kávé élvezetéhez elengedhetetlen.
A kávé élettani hatásai:
Nagyon fontos összetevők a különféle savak, különösképpen a csersav, mely az élvezeti értéket rontja, és ha éhgyomorra fogyasztunk gyenge minőségű kávét, komoly gyomorproblémákat okozhat. A jó minőségű arabica kávékban a csersavtartalom lényegesen alacsonyabb, (kb. 20%-a) a kereskedelmi forgalomban kapható robusta kávékhoz viszonyítva.
A világ egyik legjobb és legdrágább kávéja a JAMAICA BLUE MOUNTAIN.
Ha egy csésze finom kávéra vágysz, nincs más dolgod, mint beülni a La-Manga Kávézóba Mosonmagyaróváron, ahol eredeti recept alapján kaphatóak a legkülönlegesebb kávéfajták!
Remek mediterrán hangulatú kávézó és étterem a Mediterrán lakóparkban, ami tökéletes helyszín a nap minden szakában: legyen az egy kellemes délelőtt, egy kis étkezés napközben vagy vacsora itt mindig családias hangulat vár mindenkit!
Cím: Mediterrán lakópark, Kökény u. 9.
http://www.facebook.com/pages/La-Manga/109607212398026
Miért az Arabica kávé az egyik legnépszerűbb kávéfajta?
Az arabica cserje meredek hegyoldalakon érzi magát a legjobban, vulkáni talajra, kevés napfényre, rengetek esőre, és még több árnyékra van szüksége. A nagy magasságban termő babszemek más fajtához képest keményebbek, az ízük finomabb és aromásabb, így jobb, „erősebb” kávé főzhető belőle, azonban fontos tudni, hogy az arabica koffeintartalma közel harmada a robusta (olcsóbb fajta kávé) koffeintartalmának. Tehát a kávéfogyasztó erősebb íz, finomabb aroma és az intenzívebb illatanyagok miatt érzi úgy, hogy erősebb kávét fogyaszt, ha a jobb minőségű arabicát választja. Az arabicában lévő savtartalom is alacsonyabb, mint a robustában, ezért a gyomorproblémákkal küszködő emberek is nyugodtan fogyaszthatják. Ennek a kávénak az utóíze sokkal tovább megmarad. Talán a fentiekből egyértelműen következik, hogy a jobb kávészaküzletek csak jó minőségű arabica kávét árusítanak, a kávérajongók is ezt részesítik előnyben.
A legfinomabb Arabica eszpresszók, cappuccinok, latte-k várnak Rád, ha ellátogatsz Mosonmagyaróváron a La-Manga Kávézóba!
Várunk szeretettel!
Ezek érdekelhetnek még
2024. December 23. 13:26, hétfő | PR
Inflációs fordulat a magyarok körében
csökkent a jelentős drágulást érzékelő középkorúak aránya
2024. December 12. 19:55, csütörtök | PR
Fókuszban az Oktatás a Jánosik és Társai Kft.-nél
„Az innováció és a folyamatos fejlődés központi szerepet játszik a Jánosik és Társai Kft. életében.
2024. December 06. 13:04, péntek | PR
Újabb meredek emelkedés, élen az Apple Pay
kétéves összevetésben 180 százalékkal nőtt az okostelefonos fizetésekhez köthető forgalom
2024. December 03. 16:33, kedd | PR
Kreatin – az alváshiány okozta gondokat is enyhíti
Széles körben eddig a kreatin teljesítményfokozó hatása volt ismert, több kutatás azonban megállapította, hogy a táplálékkiegészítő csökkenti az alváshiányból fakadó problémát és javítja a koncentrációt.